ANP PHOTO FRED ERNST

Een succesvolle leider kun je vertrouwen

Hoewel veel leiders zich spiegelen aan wijlen Apple-oprichter Steve Jobs, blijkt zijn koude afstandelijkheid juist een eigenschap te zijn die je als leidinggevende moet vermijden. Het succes van een goede leider wordt vooral gevormd door zijn of haar vermogen om relaties aan te gaan op basis van vertrouwen.

Tien jaar lang onderzochten de consultants van Navalent Amerikaanse leiders. Ze hielden in het onderzoek 2.700 gesprekken met de leidinggevenden. Wat de meeste succesvolle leiders gemeen hadden was hun vermogen tot het aangaan van diepe vertrouwensrelaties.

Dat vertrouwen is misschien de belangrijkste eigenschap van de succesvolle leiders, het is maar één van de vier eigenschappen die hen succesvol maken.

Hun andere drie eigenschappen zijn:

  • Ze hebben brede kennis
    Ze begrijpen alle facetten in het bedrijf, hoe die in elkaar grijpen en hoe ze beter samen kunnen werken.
  • Ze maken de juiste beslissingen
    Ze onderscheiden intuïtie van feiten, kunnen hun beslissingen goed uitleggen, nemen verschillende visies mee in hun overwegingen en kennen hun eigen vooroordelen.
  • Ze kennen hun sector
    Ze zien goed de gevaren, weten waar het geld te halen valt en laten zich niet verblinden door een wedloop met concurrenten. Daarnaast weten ze heel goed wat hun klanten willen.

De goede leiders wisten vertrouwen op te bouwen door hun bescheidenheid en door ook hun zwakke punten te tonen. Dat zorgde ervoor dat medewerkers graag voor die leidinggevenden wilden werken en dat bepaalde in hoge mate het succes van het bedrijf.

De kille Steve Jobs was in dit geval de uitzondering die de regel bevestigde.