ANP ROBIN UTRECHT

‘Eén op de tien Nederlanders werkt vanaf vakantieadres’

Eén op de tien Nederlanders werkt vanaf het vakantieadres. Dit aantal ligt nergens in Europa zo laag als in Nederland. Dat zegt Marcel Timmer, directeur innovatie van Microsoft, op BNR naar aanleiding van een onderzoek van het bedrijf.

Tijdens de vakantie beantwoorden mensen vooral email en regelen ze kleine dingetjes. In Europa houdt gemiddeld houdt zestien procent van de werkenden contact met werk tijdens de vakantie. Nederland staat met tien procent dus onderaan terwijl in Hongarije de meeste mensen werken vanaf hun vakantie met 28 procent.

‘Werken op vakantie geeft juist rust’
Volgens Timmer verschuiven de patronen langzaam en blijft deze trend doorzetten. Vakantie is niet altijd meer alleen vakantie, aldus Timmer. Vooral jongeren vinden het prettig om nog met werk bezig te zijn. Maar andersom geldt dit ook. Dankzij de technologische veranderingen kunnen mensen tijdens het werk ook meer bezig zijn met privé dingen dan voorheen. Timmer zegt:

“Het is prettig om een aantal niet urgente dingen, of juist urgente dingen, te doen tijdens de vakantie. Dat heeft mensen een geruster gevoel als ze weer aan het werk gaan.”

Zzp’ers werken meer op vakantie maar blijven ook langer weg
Zzp’ers werken een stuk meer op vakantie. Twee derde blijft altijd bereikbaar op vakantie en nog eens twintig procent bekijkt regelmatig zijn email, schreef de Nrc Next een paar weken geleden. Volgens de krant is dat niet verwonderlijk omdat zzp’ers geen vakantiegeld krijgen en elke vakantie dus gelijk staat aan het verlies in inkomsten. Wel gaan zzp’ers langer op vakantie dan mensen in dienst, blijkt uit onderzoek van de zzp baromether. Zzp’ers gaan gemiddeld per jaar 19,5 dagen terwijl dit aantal in Nederland gemiddeld op zestien dagen ligt. Ook ging dit jaar 26 procent van de Nederlanders niet op vakantie terwijl dit percentage bij zzp’ers op 11,4 lag.