Coachartikel

Een goed paard is nog geen goede ruiter

We naderen het einde van 2019. Een heel nieuw, vers en kraakhelder 2020 ligt op ons te wachten. Tijd om even achterom te kijken. Tijd om vooruit te gaan kijken. Wat ging er goed. Wat ging er niet goed. Waar komen we vandaan. En waar wil je naartoe. En over dat laatste wil ik het graag even hebben. Waar ga je in 2020 naartoe groeien. Kies verstandig, en val niet in de valkuil waar velen voor je al in kukelden.

Het is niet zo gek gedacht namelijk. Je doet je werk. Je doet je werk goed. Je doet je werk beter dan je collega’s en je wilt meer. Een logische vervolgstap is dan dat je hiërarchisch boven je collega’s komt te staan en de aansturing gaat verzorgen. Je gaat simpelweg een stapje in de hiërarchische ladder omhoog. Van paard wordt je ruiter. Echter, is dit wel verstandig?

Op papier klinkt dit namelijk logisch, maar in de praktijk zie ik het vaak falen. Want dat je goed bent in vak A, hoeft absoluut niet te zeggen dat je goed bent in vak B. Wanneer je als paard heel hard kunt rennen, wil nog niet zeggen dat je als ruiter het overzicht kunt behouden. Nog los van de vraag of je het wel leuk vindt om het overzicht te bewaren.

Het is menselijk, fijn en professioneel wenselijk dat je je blijft ontwikkelen. Alleen is het de vraag in welke richting je dat gaat doen. De stap die we vaak maken is van de werkvloer af, meer de aansturing in.
Alleen kan je je de vraag stellen of een goede specialist gelukkig wordt, en beter tot zijn recht komt, op een positie die verder van het werkveld af staat. Moet je een specialist niet juist dieper in het werkveld onderdompelen?

In deze case is er niet ‘één waarheid’, maar het loont voor zowel medewerker als leidinggevende om jezelf de vraag te stellen of een goed paard ook direct een goede ruiter is. Neem de standaard carrièrestappen niet voor lief, en kijk goed naar wat bij jou of je medewerker past.

Voor je het weet ben je een goed paard kwijt, en ben je een slechte ruiter rijker.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.