Coachartikel

Echt solliciteren, begint met echt contact maken

Soms vraag ik me af of het een trekje van de jongere generatie is. Liever mailen, appen of DM’en dan bellen of iemand daadwerkelijk ontmoeten. In een opstandige bui heb ik ze nog weleens de bel schuwe generatie genoemd. Maar misschien zijn we het altijd al geweest en ben ik gewoon een ouwe lul geworden. Ouwe lul of niet, om mij heen lijken massa’s mensen bang te zijn om te bellen en echt contact te leggen. Veel liever blijven ze achter hun laptop of mobiel geplakt zitten. Zonde, want met een echt contact kan je iemand pas echt overtuigen.

We bellen liever dan dat we fysiek langsgaan. We Tinderen liever dan dat we daten. We Netflixen liever dan dat we naar de bioscoop gaan. En we mailen liever dan dat we bellen. Soms vraag ik me af of het angst is of gemakzucht. Of het een generatie is die opgegroeid is met Whatsapp in de hand. Een generatie die altijd, alles, on demand heeft. En nu kan ik en heel filosofisch betoog gaan houden over het verdwijnen van de menselijke interactie. Maar in dit geval, als het gaat om solliciteren, laat je op die manier ook een gigantische kans liggen.

Want juist in dat persoonlijke contact. Aan de intonatie en energie in je stem. Aan de glinstering in je ogen. Juist daaraan kan een werkgever herkennen wie hij of zij echt tegenover zich. Aan de snelheid van je reacties. De passie waarmee je over je voorbeelden verteld. Dat is wie je bent, en hoe je jezelf laat zien. Een CV is maar een stel letters op papier, net als een diploma.

Met een CV werk je niet, maar wel met de persoon daarachter. Dus zorg dat je die laat zien, want alleen dan pas ben je echt onderscheidend. Pak dus die telefoon, ga de deur uit. Praat en drink koffie. Maak echt contact, want pas dan ben je echt aan het solliciteren.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.