Durf jij naar jezelf te kijken en kritisch te solliciteren?

Recent zei ik tegen een kandidaat: ‘Je solliciteert als een hitsige kerel die achter de vrouwen aanzit.’ Oftewel: je pakt alles wat jou een beetje aandacht geeft,in plaats van uit te gaan van je eigen krachten en wensen. Ik merk dat veel van mijn kandidaten ‘schieten’ op alles wat los en vast zit. Maar zitten ze hiermee, in hun enthousiasme, zichzelf juist niet verschrikkelijk in de weg?

Solliciteren alsof je aan het tinderen bent. Like en swipe naar rechts op alles wat je een beetje leuk lijkt. Aantallen maken, solliciteren, go go go! Ik snap het enthousiasme. Maar gaat de kwaliteit hiermee niet ten koste van de kwantiteit? Je kunt jezelf de vraag stellen in hoeverre er echt een match is tussen de betreffende vacatures en je eigen profiel. In plaats van 300 keer dezelfde brief, kun je ook kiezen voor 5 op maat gemaakte brieven bij 5 goed passende vacatures.

Dit euvel komt veelal voor bij werkzoekenden die in mijn ogen een aantal sollicitatie-stappen overslaan. In hun drive gaan ze direct vacatures zoeken en solliciteren terwijl ze beter eerst een stapje terug kunnen doen om naar zichzelf en hun behoeftes te kijken. Als je gaat schieten terwijl je eigenlijk nog niet zo goed weet waarop, dan is de kans vrij groot dat je mis schiet.

Daarom wil ik je vragen eens een stapje terug te zetten en kritisch naar jezelf te kijken. Wie ben je, wat kan je en wat wil je precies? Wanneer je deze essentiële stappen in het solliciteren overslaat ga je als een losgeslagen projectiel de arbeidsmarkt in. En maar knallen en stuiteren. Hoe kan je dan overtuigend aan een werkgever overbrengen dat jij de ideale kandidaat bent? Dan is het sterkste argument waarom je reageert de aanwezigheid van de vacature, niet de match met jouw profiel.

Neem eens een stapje terug, leer jezelf kennen en maak een plan. Omlaag met die kwantiteit, omhoog met de kwaliteit en effectiviteit.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.