Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Drink eens een kop koffie met je irritante collega

Hoe ga je als leidinggevende om met een irritante collega? Je kan iedere avond thuis klagen, je groen en geel ergeren aan alles wat hij of zij zegt of doet. Of je probeert er het beste van te maken.

Volgens een artikel in Harvard Business Review zijn er echt manieren te bedenken waarop je als leidinggevende kunt leren omgaan met die altijd vervelende collega. Het eerste en belangrijkste advies is om in te zien dat je niet iedereen aan wie je leiding geeft aardig hoeftte vinden.

Bedenk ook: waarom mag je die ene collega niet? En wees eerlijk.

  • Doet die ene vervelende persoon je soms denken aan iemand aan wie je een hekel hebt? Je vreselijke tante, je ex of die jeugdvriend waar je al jaren geen contact meer mee hebt.
  • Ben je eigenlijk bang om zelf op deze persoon te lijken? Als die vervelende collega constant iedereen in de rede valt, kan dat extra op je zenuwen werken als je eigenlijk bang bent dat jij ook zo iemand bent.
  • Hoort deze persoon bij een groep waar je problemen mee hebt? Zijn er bepaalde vooroordelen die meespelen?

Denk kortom goed over dit soort vragen na. Je kan beter eerst bij jezelf te rade gaan, dan hem of haar lastig te vallen met onduidelijke kritiek. En wat kan je nog meer doen?

Blijf professioneel
Iedere werknemer wordt graag aardig gevonden door zijn of haar baas. Probeer dus je negatieve gedachtes voor je te houden.

Probeer positieve karaktertrekken te ontdekken
Het is misschien veel gevraagd en best lastig, maar het is de moeite waard om je te focussen op de kwaliteiten van de persoon met wie je problemen hebt.

Kijk goed uit bij evaluaties en beoordelingen
Doordat je bevooroordeeld bent kan je geneigd zijn om het werk van je vervelende collega als onvoldoende te bestempelen. Schakel hierbij desnoods de hulp in van een andere collega.

Drink samen eens een kop koffie
Het ligt niet meteen voor de hand en waarschijnlijk heb je er ook niet meteen heel veel zin in. Maar samen tijd doorbrengen helpt echt. En misschien ga je hem of haar op den duur zelfs aardig vinden?