Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Dit moet je (niet) zeggen op je functioneringsgesprek

Je moet er ieder jaar aan geloven, als het goed is. In het functioneringsgesprek kun je het goed en verkeerd doen. Er zijn in ieder geval 33 dingen die je niet moet doen en een paar dingen die je wel moet doen. Business Insider verzamelde ze allemaal.

Wat je in ieder geval niet moet doen is in de verdediging schieten als je kritiek krijgt. Luister de kritiek aan en geef in ieder geval het idee dat je er iets mee wil doen. Je kunt dan altijd nog zeggen dat je het er niet mee eens bent en dat je er op een later moment over verder wil praten.

Van de 33 dingen die Business Insider verzamelde om vooral niet te zeggen, zetten wij er hier zeven op een rijtje.

“Dat staat niet in mijn functie-omschrijving”
Je leidinggevende wil natuurlijk niet iemand die zich strikt houdt aan het eigen takenpakket en afhaakt wanneer er iets in het belang van de organisatie moet worden gedaan.

“Dat had iemand mij wel eens eerder mogen vertellen”
Ook een vorm van in de verdediging schieten. Je kunt je beter op de toekomst richten dan gaan klagen over het verleden.

“Je zit helemaal fout”
Is de verdediging al erg, de aanval als verdediging is nog veel erger. Wees als een politicus, vraag voorbeelden en zeg zo nodig dat je het geschetste beeld niet snapt of herkent.

“Dat is mijn fout niet”
Zelfs al is het je fout niet, het is heel kinderachtig om naar anderen te gaan wijzen. Als je erbij betrokken was, moet je ook zo volwassen zijn om schuld te aanvaarden en te bespreken hoe het een volgende keer beter kan.

“Wie zei dat dan?”
Nu lijkt het alsof je na dit functioneringsgesprek op strafexercitie door het kantoor gaat. Vraag liever naar een voorbeeld.

“Zo ben ik nu eenmaal”
Dan kun je net zo goed zeggen dat je niet kunt veranderen of aanpassen. Het geeft geen beste indruk.

Zwijgen
De experts zeggen dat er niks ergers is dan zwijgen op je functioneringsgesprek. Het geeft een verkeerde passieve, verveelde en onge√Įnteresseerde indruk. Het functioneringsgesprek kun je juist gebruiken voor een goede dialoog met je baas en om verwachtingen af te stemmen en afspraken te maken.