Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Deze man heeft het geheim van de werk-privé balans ontrafeld

Het is zo ongeveer een mythische queeste geworden: de balans tussen werk en privé. Altijd tijd te kort, en een eeuwig schuldgevoel? Deze verfrissende Tedx-talk geeft er een nieuwe kijk op: het gaat er niet om wanneer je thuis bent, het gaat erom hoe je er bent.

De Australische ‘human performance researcher’ Adam Fraser ontdekte het voor het eerst bij een CEO: op zijn werk was hij een productieve wervelwind, thuis een ‘superdad’. Hoe deed die CEO dat? De man vertelde Fraser dat het allemaal kwam door zijn ‘third space’: de plek (en het moment) tussen werk en thuis in.

De CEO had er zelfs een nieuwe ingang aan zijn huis voor gemaakt: wanneer hij thuiskwam, kon hij direct door naar zijn eigen kamer. Tussendoor spreken met zijn vrouw of kinderen, was verboden. Hij douchte, trok een vrije-tijdstenue aan, en deed twee minuten ontspanningsoefeningen. Daarna was hij er klaar voor: hij was het zonnetje in huis, en één en al aandacht voor zijn gezin.

Is je kind een to-do-list?
Die tussenruimte is essentieel volgens Fraser: je zet je ‘werkhoofd’ uit, en je ‘gezinshoofd’ aan. Hij besloot die ‘derde ruimte’ zelf ook in te voeren. Na zijn werk ging Fraser voortaan een uurtje met zijn hond Tilly op pad, samen met zijn kinderen. Eenmaal thuisgekomen, was ook Fraser getransformeerd tot ‘superdad’.

Hoe goed het werkte, merkte hij pas toen zijn hond ziek was. Frasers tussenruimte was daarmee verdwenen, en voor hij het wist zat hij thuis onder tafel stiekem zijn email te checken, en zag hij zijn kinderen als to-do-list-items: die moet nog in bad, die moet ik nog voorlezen.

Sudoku of winkelen: 41 procent beter humeur
Hij besloot onderzoek te doen naar de ‘third space’ om erachter te komen wat de invloed is op het gezinsleven en de balans tussen werk en privé. De tussenruimte kan vanalles zijn, van sport tot een sudoku in de trein, tot een half uurtje winkelen. Je stemming in huis gaat er met 41 procent op vooruit, concludeerde Fraser.

Bekijk hier zijn hele verhaal bij TEDx: