Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Denk aan geld en je voelt je minder buitengesloten

Denken aan geld kan positieve gevolgen hebben voor werknemers die zich in hun team soms buitengesloten voelen. Twee onderzoekers (van de universiteiten van Hong Kong en Cambridge) kwamen tot deze conclusie na onderzoek waarbij buitengesloten medewerkers aan geld moesten denken, schrijft de Harvard Business Review.

Collega’s die worden buitengesloten vormen een groot probleem voor bedrijven, schrijven de onderzoekers. De buitengesloten werknemers (71 procent van 1.300 ondervraagde werknemers, zei zich soms buitengesloten te voelen) gaan collega’s niet helpen en voelen zich niet betrokken bij de organisatie.

Meer sociaal gedrag
Proefpersonen die zich buitengesloten voelden, werd gevraagd om een test te doen. Halverwege werd ze gevraagd om iets over geld te vertellen, daarna kregen ze de vraag of ze sociaal gedrag wilden vertonen op de werkvloer (dat hield in: luisteren naar een collega met problemen, eigen werk verbeteren of het bedrijf efficiënter laten werken).

Het resultaat was dat de controlegroep (die was gevraagd om iets over een fles te vertellen) geen verbeterd sociaal gedrag vertoonde, terwijl de groep die over geld had gepraat veel meer sociaal gedrag op de werkvloer vertoonde.

De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat denken aan geld een krachtig gevoel geeft, waarbij tegenslagen, zoals zich buitengesloten voelen, kunnen worden weerstaan. Op de werkvloer geeft het denken aan geld het gevoel bij een organisatie te horen.

Het is niet het ontvangen van een bonus dat een goed gevoel geeft, enkel denken aan geld werkt al.