Coachartikel

Met frisse tegenzin aan het werk na de vakantie?

De caravan staat weer in de stalling, de voortent is opgevouwen en de zongebruinde huid van de Italiaanse zon maakt langzaam weer plaats voor vervellende armen en een kurkdroge huid op je voorhoofd. De airco staat op kantoor weer ongemeen hard in je nek te blazen en de loopneus en nekkramp die je aan het Gardameer dacht te hebben achtergelaten, is binnen drie dagen alweer terug. Hardnekkiger dan ooit. Kortom, je bent helemaal opgeladen om er weer 50 weken met frisse tegenzin tegenaan te gaan.

Klinkt negatief? Klopt, dat is het ook. Maar als we volgens het CBS in juni van dit jaar een kleine half miljoen werklozen hadden, dan geloof ik dat het aantal werkenden waarop bovenstaande situatieschets van toepassing is daar een veelvoud van is. Niet exact natuurlijk, maar wel een afgeleide.

Ik ben ervan overtuigd dat er honderdduizenden werkenden zijn die ‘s avonds boven hun worstjes – aanbrandend op een flesje butaangas – met een goed glas rode wijn in de hand hebben zitten filosoferen hoe het anders zou kunnen. ‘Als ik terug ben van vakantie dan ga ik …’

Dromend over een andere rol, een nieuwe baan, een andere carrière of gewoon een dagje minder werken in de week zodat je eindelijk kunt beginnen aan die gedroomde macramé webshop. En wat komt er thuis van terecht? Niets. Alsof de airco op je werk niet alleen de warme lucht, maar ook je dromen wegblaast. Een van mijn meest gelezen columns voor NRC had de titel: Ik ben dertig en ik haat mijn werk. Dat zegt iets, en de reacties waren intens, daar ben ik oprecht van geschrokken. Het aantal werknemers die hun auto van de zaak verkiezen boven het eigen geluk is schrikbarend hoog.

Deze zomer heb ik geen vakantie gehad. Ik wilde op halve kracht werken, en zelfs dat is niet gelukt. Toch lag ik deze zomer een snikheet weekend lang op het dek van een kotter in de haven van Urk. Speciaalbiertje in de ene hand, boek in de andere. Ik las misschien wel het beste boek dat ik ooit onder ogen had gekregen: ´Fight Club´ van Chuck Palahniuk. U kent het vast wel van de film, met Brad Pitt. Het boek is overigens nog beter, maar er was met name één zin die ik op het dek van dat kleine kottertje niet meer uit mijn gedachten kreeg:
The things you own end up owning you’.

 Veel plezier onder de airco!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.