Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Dé tips voor effectief thuiswerken (zonder badjas)

Om acht uur ‘s ochtends een ‘hallo-goedemorgen-werkze’- mailtje, rond de lunch een paar actiepunten en einde van de dag nog een slimme vraag aan je baas. Maar echt werken, ho maar. Tenminste, dat is bij veel werkgevers en werknemers nog altijd het hardnekkige beeld dat er heerst als het gaat om thuiswerken.

Toch is thuiswerken inmiddels een wettelijk recht. Dit omdat mensen zo de kans krijgen om zorg en werk beter te verdelen. Maar zeg nou zelf: ben jij ook niet iets minder productief? Zeker als je met een badjas aan - want geen tijd om te douchen- je baby van vier maanden in slaap probeert te krijgen, om daarna snel de afwas te doen, en vervolgens in recordtempo dat ene hele belangrijke mailtje te sturen naar die grote klant.

Vier tips
De bekende website Fastcompany.com signaleert het probleem en komt in een artikel met vier simpele oplossingen om effectief thuis te werken.

Verplaats je in je werkgever
Kan jij het aan om thuis te werken? Dit laat je zien door ook als je thuiswerkt écht te werken. Het klinkt misschien als een open deur, maar zie thuiswerken niet als liefdadigheid van je baas. Hij geeft jou alleen maar de mogelijkheid omdat een gelukkige werknemer een betere werknemer is. Onthoud dat goed.

Vraag daarom wat je werkgever die dag precies van je verwacht. Probeer daarnaast altijd om aanwezig te zijn bij belangrijke vergadermomenten. Blijf daarna nog even napraten met collega’s over wat er is besproken. Als dat echt niet lukt; neem dan zelf het initiatief en stel voor om de vergadering een keer via Skype te voeren.

Blijf altijd ‘aan’ staan
Als je een dag thuiswerkt kan je het niet maken om je telefoon een langere tijd niet op te nemen. Of je mails niet binnen korte tijd te beantwoorden. Laat je leidinggevende en je collega’s dus weten dat je net zo beschikbaar bent als dat je op kantoor zou zijn.

Daarnaast is het aan te raden dat - als je meer thuiswerkt dan op kantoor bent- dat je op andere manieren in contact blijft met je leidinggevende en collega’s. Vraag in mailtjes naar hoe het gaat, of hoe de vakantie was. Bel af en toe - ook zonder urgente reden- op. Wacht vooral niet tot je collega’s zich bij jou melden, maar neem zelf het initiatief tot contact.

Werk ergens anders dan thuis, maar niet op kantoor
Vind jij het - net als zovelen - lastig om je te concentreren in je eigen huis (zeker als er nog een was staat te wachten, er overal speelgoed te vinden is en een stapel blauwe enveloppen op de keukentafel ligt). En heb je geen zin om als een nomade met laptop, je van koffiehuis naar koffiehuis te verplaatsen, huur dan een werkplek voor een dag. Of ga in de bibliotheek zitten. Kan je dan niet net zo goed op je eigen kantoor zitten? Nee, werken op een andere plek geeft toch soms net dat beetje extra dat je nodig hebt om er weer er tegenaan te kunnen.

Weet wat je eigen valkuilen zijn
Wees eerlijk tegenover jezelf: zit je op een thuiswerkdag vooral boeken te bestellen bij bol.com of uitnodigingen te versturen voor een aankomend feest? Pak je spullen, en ga ergens anders werken. Desnoods op kantoor.