De moraal van het verhaal: solliciteren is overal

Vorig weekend was ik met vrienden op de Parade in Utrecht. Heerlijk weer, lekker pils gedronken, veel gekeuveld en weinig cultuur gezien. Een prima avond dus. In een lichtelijk beschonken staat sneden we net aan het einde van de avond het onderwerp toiletbezoek aan. En in een overmatig zelfingenomen staat beweerde ik dat ik zelfs daar een sollicitatie-column over kan schrijven. Zo geschiedde.

De volgende ochtend werd ik wakker met een droge mond, een bonkend hoofd en de realisatie dat er maar een ding op zat. Een column schrijven over of mannen zittend mogen plassen, hoe je de toiletrol ophangt en dat allemaal in relatie tot solliciteren. En hoe meer ik erover nadacht, hoe duidelijker het me werd. Solliciteren is overal, ook in het kleinste kamertje.

Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat zittend plassende mannen een stukje mannelijkheid inleveren. Niemand snapt dat, en het slaat eigenlijk ook nergens op. Maar zo zit het in mijn hoofd. Terwijl het bier die zomerse zaterdagavond rijkelijk vloeide raakten we hierover in een verhitte discussie. De staande tegenover de zittende plassers.

Zoals altijd lag de waarheid in het midden. En dat is nu juist waar deze discussie het solliciteren raakt. Er is niet één waarheid. Sta open voor wat er om je heen gebeurt. Sta open voor nieuwe invalshoeken en argumenten. Kijk in hemelsnaam uit voor tunnelvisie. Voor je het weet verslijt je, zoals ondergetekende, je hele leven zittend plassende mannen voor halve kerels.

Hetzelfde ging op voor de toiletrol ophangen. Daar schijnen mensen dus een vaste kant voor te hebben. Hang je deze met het papier aan de voorkant of met het papier aan de achterkant op. Ik hang hem dus gewoon, zonder ook maar te kijken aan welke kant het papier hangt. Ik schijn de enige te zijn. En ook dit opende mijn ogen. Voor de veelvuldig gesloten ogen van sollicitanten. Je moet blijven leren, en verbeteren. Kijk eens naar de wereld en wat je nog niet weet. Alleen op die manier blijf je altijd ‘on top of your game’.

De moraal van het verhaal is dat solliciteren overal is. Leer naar het solliciteren kijken zoals je je leven leidt. Realiseer je dat we onszelf de hele dag door verkopen. Bij je schoonouders, bij de bakker, op Tinder en bij je relatie. Wanneer je deze facetten vertaalt naar het solliciteren, kun je potentieel een gigantische slag slaan. Hoe normaal is het om je mooie zongebruinde vakantiefoto’s op Tinder te zetten. En niet je katerige zondagochtend hoofd? Wanneer we onszelf op social media verkopen dan is alles zo klaar als een klontje. Maar als we dit tijdens het solliciteren moeten toepassen, blijkt het vaak nog verschrikkelijk moeilijk.

Pas tijdens het solliciteren je dagelijkse handelingen toe. Leer jezelf verkopen zoals je op Facebook doet en leer van jezelf en je omgeving. Het maakt je sollicitaties leuker en succesvoller.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.