De leider 2.0 doet het anders dan zijn voorgangers

Ook leiders moeten met hun tijd meegaan. En de periode van de autoritaire, delegerende leider in zijn afgesloten hok is nu definitief voorbij, aldus de schrijvers van het boek Out Of The Question: how curious leaders win.

Fast Company haalde de vier belangrijkste kenmerken van de nieuwe leiders uit het boek.

Ze scheppen niet op
De leider die zich wil laten voorstaan op prestaties uit het verleden is zelf ook uit het verleden. Je kunt je kantoormuur volhangen met diploma’s, krantenknipsels of foto’s waarop je allerhande grote contracten ondertekent, maar de nieuwe baas doet het anders. Veel vaker hoor je ze zeggen dat hun medewerkers veel slimmer dan zij zijn en dat ze enkel een ondersteunende of verbindende rol hebben. De beste voetballer is immers ook niet altijd de beste coach.

Het zijn geen dictators
De baas praat en jij luistert. Zo was het vroeger en in sommige bedrijven is het nog steeds zo, maar de leider van de toekomst werkt anders. Schrijver Allan Milham zegt:

“De leider moet bereid zijn om toegang te verlenen tot onderwerpen waar in het verleden werknemers niet over mochten meedenken.”

Iedereen draagt bij
De tijd is voorbij dat enkel leden van het managementteam mogen meepraten over de koers van het bedrijf of nieuwe initiatieven. Het gouden idee kan net zo goed van de werkvloer komen of van de talentvolle stagiair. Een goede leider zorgt dat deze signalen worden meegenomen en dat iedereen de kans krijgt zijn zegje te doen.

De leider is kwetsbaar
In plaats van altijd alles precies te weten, overal een antwoord op te hebben en nooit uit het veld geslagen te worden, durft de nieuwe leider kwetsbaarheid te tonen. Milham:

“In de vorige generatie was je een slechte leider als je zei dat je iets niet wist.”

Een leider die tegenwoordig twijfel en kwetsbaarheid toont, wordt beter gewaardeerd dan de autoritaire leider.