Coachartikel

De kracht van het niets doen

Sinds twee dagen heb ik vakantie, heerlijk twee weken vrij. De laatste week voor mijn vakantie was het druk. Zo veel laatste dingen die nog afgerond moesten worden voordat ik echt vrij kon zijn. Natuurlijk kreeg ik ze niet allemaal af. Dat is volgens mij standaard.

Klussen waar je niet aan toekomt? Laat ze liggen!
Het komt doordat ik het ineens heel belangrijk vind om allerlei klussen, die ik daarvoor niet belangrijk vond, nu toch te doen. Anders komt het er niet meer van. Terwijl het signaal dat ik ze al die tijd had laten liggen, een goede indicatie was om ze ook gewoon niet te doen. Niet nog last minute op mijn to-do lijst zetten, maar liever gewoon nooit meer aan beginnen en voorgoed afstrepen. Dus als je nog op vakantie gaat, wees realistisch doe alleen die dingen die je echt moet doen en laat al het andere in de kast liggen.

Kom je terug, ligt alles nog op je te wachten
Iets wat ik dit jaar absoluut niet heb gedaan, maar waar ik voorheen ook heel goed in was: dingen nog voor mijn vakantie willen regelen die ook na mijn vakantie hadden gekund. Je kent dat wel, je doet er alles aan om dingen af te krijgen, en het lukt je ook nog. Je hebt wel een aantal avonden opgeofferd en je bent moe maar hoera de vakantie kan beginnen.
Dan kom je terug van vakantie en verrassing! “We hebben even gewacht tot je terug was”. Of “Kun jij dat nog even oppakken ik ben er niet aan toegekomen”. ARGH! Zo zonde van al die avonden die jij ‘verspild’ hebt aan taken die best hadden kunnen wachten. Vraag je dus af bij die to-do lijst voor je weggaat: kan dit echt niet wachten? Wat als ik over twee weken terug kom, heeft iemand dat dan overgenomen? Of ligt het nog op me te wachten. In het laatste geval: dan kan het nu ook wel even wachten toch?

En dan nu: ontspannen
Zo en dan is het zover: je hebt vakantie. Heerlijk eindelijk niks doen. Even helemaal tot rust komen en lekker niet aan werk denken. Juist.
Dat is net zoiets als zeggen denk niet aan die roze olifant. Wat zie je dan? Juist een roze olifant. Daarom wordt ook wel aanbevolen om wat extra dagen vakantie op te nemen, voordat je echt weg gaat. Dus twee dagen vooraf en ook nog twee dagen nadat je terugkomt. Zo kan je rustig af bouwen, en is de overgang van vol aanstaan naar totale ontspanning beter te doen.

Ik zal eerlijk zijn. Dat is mij nog nooit gelukt. En dan nog eerlijker: dat gaat me waarschijnlijk ook nooit lukken ook. Waarom niet? Ik hou van lezen, genieten en optimaliseren. Dus als ik 14 dagen vakantie heb, dan ga ik graag 14 dagen voluit. Genieten. Als ik 14 dagen kan rondreizen in Sri Lanka, ga ik niet maar tien dagen. Zo zit ik niet in elkaar. Best jammer. Jij ook niet? Dan deel ik graag wat voor mij wel werkt.

Rustig aan afbouwen
Ik heb een soort overgangsperiode ingebouwd. Die dingen waar ik niet aan toe kwam die laatste week en die ik wel belangrijk vind, daar geef ik mezelf twee dagen de tijd voor. Ik handel ze af of (en dat gebeurt dus vaker) ik besluit dat het gewoon kan wachten. Ik vertel mezelf iedere keer wanneer ik denk of vind dat ik iets moet, dat ik nu vakantie heb. De kracht van vakantie is dat ik helemaal niets hoef of moet. Daarentegen mag en kan ik alles waar ik zin in heb. Yes! Geeft een heel goed gevoel van vrijheid.

Ik hoef helemaal niets
Dus dat betekent ook dat ik geen boeken hoef te lezen, strandwandelingen te maken om negen uur ‘s ochtends of verplicht mediteren om de dag zo lekker te beginnen. Behalve als ik denk: ‘Hè lekker, daar heb ik nou zin in‘. Ik mag afkicken van het gevoel van nog snel even dit of ik moet alleen nog even dat. Want dat is vakantie voor mij: ultieme vrijheid en lekker in het moment besluiten wanneer ik iets doe.

Daarom type ik dit blog ook, op mijn tweede vakantiedag. Nadat ik langs het strand heb gelopen, om 12 uur ‘s middags, omdat ik om negen uur nog geen zin had. Heerlijk! Ik kan niet wachten op de rest van deze zalige vakantie.

Ga jij ook nog? Dan wens ik je heel veel plezier. Ik zeg: ga optimaal genieten van wat jíj wilt doen. Kan je bij terugkomst weer bergen met werk verzetten. Of niet, als je het goed weet te plannen, maar dat is dan weer een idee voor een volgend blog. Als ik terug ben ;)

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.