Coachartikel

De juiste balans voor introverten

Ik vergelijk mezelf altijd met een schildpad: iemand die wat trager is. Dat past bij introverten. Ze lopen niet voorop in de polonaise, zijn wat bedachtzamer en rustig. Oftewel ze hebben tijd nodig. Ze zijn dus niet altijd even snel en komen niet altijd direct in beweging, maar dat past nu eenmaal bij ze. Ik vervloek mezelf er ook nog vaak om. Maar hoe harder ik probeer om sneller te zijn en de rest bij te houden, des te sneller loop ik tegen die (misschien wel bekende) muur op. Stress, vol hoofd, onrust, het ik-moet-nog-zo-veel-doen, nog meer stress, burn-out?
Kortom: het is zoeken naar de balans. En dit vraagt om regelmatig keuzes te maken.

Ga ik mee met de rest of kies ik voor mezelf? En als ik voor mezelf kies, wat houdt dat dan in? Rust of juist focus en doorgaan? Een introvert heeft een juiste balans in het leven nodig. Ze kunnen nu eenmaal niet full speed doorgaan, lekker tegen deadlines aanwerken of flink multitasken. Er is tijd nodig. Tijd. En nog meer tijd. Vertragen. Stilstaan. Focus. Tot het klopt.

En dan kunnen we weer verder. Lastig? Ja, soms wel. En soms ben je de spelbreker (althans zo lijkt het voor mezelf). Maar je kunt niet anders omdat je anders jezelf voorbij rent.

Hoe vind je die juiste balans?
Door het bewaken van je grenzen. Oftewel stoppen als de rest nog verder gaat en vaker ‘nee’ zeggen. Al is dat voor de meesten nog knap lastig, omdat ze graag anderen helpen. En dan wordt het moeilijk. Maar echt, iedereen heeft er baat bij als jij lekker in je vel zit want dan presteer je beter.

Het is daarbij van belang om het (voor)oordeel van je snelheid (of is het traagheid?) weg te nemen. Misschien ben je zelf nog wel je grootste criticus, omdat je de rest niet volgt in hun enthousiasme of brainstorms. Richt je dan op het positieve; dat wat jouw bijdrage in het geheel is. De rest gaat misschien wel sneller, maar ziet wellicht daardoor dingen over het hoofd. En deze heb jij dan misschien weer wel gezien.

Focus
Het helpt om rust te bewaren door je te focussen op één ding. Meerdere taken, dossiers, projecten? Wellicht kom je daarmee niet het beste tot je recht, omdat je hoofd snel volloopt en je het overzicht verliest. Het werkt beter als je je richt op één taak en je daarin niet laat afleiden. Stap voor stap dus.
Dat betekent niet dat je maar één project aankunt, echter zal je je tijd zo moeten indelen dat je wel maar aan een project tegelijk werkt, de ochtend voor project A en de middag voor project B, bijvoorbeeld. Of tijdens een vergadering alleen één dossier bespreken en niet drie.

Acceptatie
Accepteer dus dat jouw stijl, de ‘schildpad-stijl’ is. Je gaat misschien wel langzamer, maar je blijft wel bewegen! En dat is toch het allerbelangrijkste? Pak af en toe je rustmoment, laad daar van op, kom weer lekker als jezelf terug en waardeer wie je bent. Note-to-self, overigens, want ook ik heb altijd weer deze keuzes te maken. Maar het went heus. Ooit.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.