Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

‘De ideale werknemer is nauwgezet en stressbestendig’

Steeds vaker wordt van sollicitanten verwacht dat ze een persoonlijkheidstest uitvoeren. Wat is voor werkgevers eigenlijk de ideale combinatie van karaktereigenschappen? Twee wetenschappers geven voor de Universiteit van Nederland een college over dit onderwerp.

Voor de Universiteit van Nederland bundelt de organisatiepsycholoog Kilian Wawoe zijn krachten met de ‘DWDD-professor’ en neuropsycholoog Erik Scherder. Vanuit hun verschillende expertises kijken ze naar dé ingrediënten van een succesvolle werknemer.

Kilian Wawoe onderscheidt vijf verschillende eigenschappen die belangrijk zijn als het gaat om of iemand wordt gezien als een goede collega. The Big Five, worden deze verschillende dimensies ook wel genoemd. Wawoe gaat ze in de video allemaal even af: openheid wordt belangrijk gevonden, nauwgezetheid, extraversie, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit.

Twee eigenschappen bepalen de prestaties
Hoe ordelijk ben je? Dat is een belangrijke vraag voor werkgevers om tijdens een sollicitatiegesprek achter te komen. Mensen die nauwgezet zijn doen wat ze moeten doen, zijn gefocust en ze laten de zaken die op dat moment niet relevant zijn. Hoe precies iemand is bepaalt dus in belangrijke mate de prestaties die een persoon later in zijn werk zal behalen.

Nauwgezetheid is bijna in alle sectoren van groot belang, stelt de psycholoog. Hij noemt alleen de creatieve beroepen als mogelijke uitzondering: daar is het geoorloofd om meerdere zaken uit te proberen zonder dat er direct succes meetbaar is.

Neurotische presteren slechter
Tikt iemand tijdens een sollicitatiegesprek de hele tijd met een pen tegen zijn tand, wisselt hij voortdurend van houding en lacht hij af en toe zenuwachtig? Grote kans dat de sollicitant een neuroot is. En dat is, volgens Wawoe slecht nieuws. De ideale werknemer zit volgens de organisatiepsycholoog laag in zijn neuroticisme en hoog in zijn nauwgezetheid.

Als werkgever kun je misschien denken: ‘dat chaotische kunnen we nog wel bijsturen’. Nee, dat gaat niet lukken, zegt Wawoe nuchter: “Je kunt zo iemand beter een assistent geven dan een cursus time-management, daar heeft hij meer aan.” Want: Hij komt geheid te laat voor zijn cursus en waarschijnlijk vergeet hij dan ook nog zijn boek mee te nemen.

De hersenen
Neuropsycholoog Erik Scherder neemt het stokje over van de arbeidspsycholoog: hij laat zien op welke manier de Big Five ook terug te vinden zijn in de hersenen. Welke deel van het brein zorgt voor die nauwgezetheid? En op welke manier staan de verschillende hersenfuncties met elkaar in verbinding?