Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

De beste sollicitatietips van het jaar

Het is bijna 2016. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Misschien ga je wel op zoek naar een nieuwe baan of kom je toevallig de vacature van je dromen tegen.

Voordat je een nieuwe baan hebt, is solliciteren vaak onvermijdelijk en dat blijft voor veel mensen een zenuwslopend proces. Toch zijn er een aantal tips waardoor je de sollicitatieprocedure zelfverzekerder ingaat.

De Britste krant The Guardian zette de beste sollicitatietips van dit jaar op een rijtje:

Praat niet teveel, of te weinig
“Wees kalm, denk na over wat je gaat zeggen en breng structuur toe in je antwoord,” adviseert Steve Agace, salesdirector van een recruitmentbureau. Volgens Agace suggereert een te kort antwoord dat je het eigenlijk niet goed weet, terwijl je met een te lang antwoord te veel aan het ratelen bent.

Stel geen vanzelfsprekende vragen
Stel wel degelijk een vraag het einde van een sollicitatiegesprek maar laat daarin je intelligentie en strategisch vermogen zien. Sollicitatiecoach Victoria McLean, geeft een voorbeeld: “Welke invloed heeft het huidige (voeg een relevante ontwikkeling toe) op de bedrijfsstrategie?”

Beperk je antwoorden tot twee minuten
De zenuwen kunnen nog wel eens de overhand krijgen waardoor sommige mensen gaan ratelen. Doe dat maar niet, zegt blogger Katherine Burik. Ze adviseert dan ook om je antwoorden vooraf hardop te oefenen.

Denk na over je presentatie buiten het sollicitatiegesprek
Denk hierbij aan je profielen op sociale media maar ook gesprekken die je voert met andere mensen binnen het bedrijf waar je komt solliciteren. Wees aardig en kom professioneel over. Je weet namelijk nooit met wie je per ongeluk gesproken hebt.

Wees jezelf
Zorg ervoor dat je in het sollicitatiegesprek jezelf blijft en dat je niet klinkt alsof je een script voorleest. Hoewel je natuurlijk goed voorbereid voor de dag wil komen, moet er ruimte blijven voor improvisatie.