Coachartikel

De beste baan komt niet naar jou toe, daar zul je zelf achteraan moeten gaan.

Solliciteren vergelijk ik weleens met iemand versieren in een discotheek. Of in het vinden van dat ene fantastische restaurantje in een stad waar je voor het eerst bent. Of nouja, eigenlijk vergelijk ik solliciteren met alles waarbij je betere resultaten kunt verwachten als je er een beetje moeite en doorzettingsvermogen in stopt.

Als je immers in de kroeg, disco of op straat zelf gaat rondkijken, praten en gaat benaderen dan is de kans dat je iemand vindt die jij leuk vindt een stuk groter dan dat je achterover gaat hangen en afwacht wat er op je afkomt.

Of je vergelijkt je zoektocht naar een baan met je zoektocht naar een restaurant in een vreemde stad. Als je een beetje inspiratieloos rond blijft hangen op het grote plein, of nog erger, rond het treinstation dan is de kans dat je iets te eten vindt vrij groot. Maar de kans dat je de hoofdprijs betaald is misschien nog wel groter dan de kans dat het niet te eten is.

Wat ik bedoel te zeggen is dat wanneer je een baan op jou af laat komen, deze waarschijnlijk niet voldoet aan jouw eisen. Maar dat jij voldoet aan de eisen van de baan. En weinig moeite steekt in de zoektocht naar een baan, dat de kans dan klein is dat je een baan vindt die zo algemeen en afgedankt is dat je er eigenlijk weinig van kunt verwachten.

Ga er dus op uit. Ga zoeken, ga benaderen, ga praten en durf eisen te stellen. Ga die discotheek in zoek, kijk, praat en tast af. Ga van dat grote plein af, blijf weg van dat grote station. Zoek die leuke kleine straatjes op, dus verder te kijken dan je neus lang is.

Gij die zoekt zal vinden.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.