Coachartikel

De 7 eigenschappen van meer succesvolle mensen

Bij sommige mensen gaat het als vanzelf, zo lijkt het, en komt het succes aanwaaien. En anderen zie je jarenlang ploeteren en er gebeurt niks. Hoe kan het dat het bij de een wel zo goed lukt, en bij de ander niet?

Allereerst is er niet zoiets als “overnight success”. Zelfs de mensen bij wie dat ogenschijnlijk zo het geval is, hebben er jarenlang naar toe gewerkt, wellicht in een andere hoedanigheid maar het gebeurt nooit zomaar.

Succes is een gevolg van het inzetten van bepaalde eigenschappen. Als jij met deze zeven eigenschappen aan de slag gaat, word jij ook meer succesvol. Belangrijk is wel dat jij bepaalt wat voor jou de definitie van succes is. Want alleen als je dat weet, kun je kijken of je dat behaald hebt.

1. Goed voor jezelf zorgen
Om maar direct met de deur in huis te vallen, mijn definitie van succes omvat zeker ook: je goed voelen, lekker in je vel zitten en gezond zijn. Want het is wellicht leuk als iemand veel financieel succes heeft, maar als hij/zij er niet van kan genieten vanwege een slechte gezondheid, heb je er helemaal niets aan.

Succesvolle mensen zorgen goed voor zichzelf; eten gezond, bewegen en zorgen dat ze om kunnen gaan met stress. In de praktijk betekent dit vaak meditatie, voldoende pauzes en veel mindset werk. Dus hoe ga jij goed voor jezelf zorgen?

2. Weten wat je wilt
Het begint met het stellen van een doel. Wat wil JIJ bereiken? Laat het iets zijn waarvoor je in vuur en vlam staat, wat jij zo belangrijk vindt dat je doorgaat, ook als alles tegen zit.

Die passie, dat echt graag willen, is enorm belangrijk. Dat maakt echt het onderscheid tussen succesvolle en niet succesvolle mensen. Want hoe vaak heb jij je niet voorgenomen iets te doen en dan gebeurt er iets onverwachts. Het leven komt tussendoor en het is makkelijk om in de afleiding mee te gaan. Maar niet als jij echt gaat voor wat jij graag wilt.

3. Focus, en nee zeggen
Nu je weet wat je wilt en waar je naar toewerkt, is dat ook hetgeen waar jij je op focust. Of in andere woorden, dat maakt dat je nee zegt tegen al het andere. Dat maakt dat jij je vol inzet voor al het werk dat je helpt bij het bereiken van het doel.
Het betekent ook dat je niet „multi-taskt”, want dan ben je immers niet gefocust. Vraag je bij alles wat je wilt ondernemen af: “Helpt me dit bij het (uiteindelijk) bereiken van mijn doel?”. Zo nee, dan begin ik er niet (nu) aan.

4. Doen, ook buiten je comfort zone
Het klinkt zo simpel, je gaat het gewoonweg doen, maar in de realiteit is dat nog niet zo makkelijk. De meest succesvolle mensen gaan lastige zaken niet uit de weg. Sterker nog, het is vaak het eerste wat ze doen. Daarmee voorkom je uitstelgedrag en zorg je dat een essentieel lastige taak is uitgevoerd.

Doen betekent ook uit je comfort zone komen. Dat doen wat je nog niet deed, maar waarvan je weet dat het je verder brengt. Soms lijkt het wel dat alles wat je verder brengt, buiten je comfort zone ligt. Eng? Ja zeker, maar als je genoeg in vuur en vlam staat, dan ga je ervoor. Gewoon doen.

5. Geloven en visualiseren
Misschien wel het allerbelangrijkste element: geloven in jezelf. Weten dat je dit gaat bereiken. Voor je zien hoe jij het gaat bereiken. In gedachten al een feestje vieren, omdat je het bereikt hebt.

Of te wel: mindset werk. In ons leven krijgen we van veel kanten te horen, hoe jij je “behoort” te gedragen en wat je “behoort” te doen. Deze voorgeschreven regels krijg je mee vanuit je opvoeding, jouw cultuur, jouw geloof, jouw scholing, jouw vrienden en via interactie.

Het kan heel goed zijn dat die ongeschreven regels, je niet helpen. Sterker nog, dat ze je tegenwerken en je ervan weerhouden om je doel te bereiken. Of ze zorgen ervoor dat je niet gelooft dat het je gaat lukken. Dan heb je werk te doen. Want als jij het niet gelooft, wie dan wel?

6. Jezelf zijn
Om succesvol te zijn is het belangrijk dat je kiest voor jezelf, en ook echt jezelf bent. Want zolang je dingen voor een ander blijft doen, ga je voor de dromen van een ander. Zolang je niet voor jezelf kiest, voor wat jij echt wilt, is het –vooral bij tegenslag- heel lastig om door te gaan.

Daar komt bij dat jij helemaal jezelf mag zijn, in al jouw facetten. Want dat maakt je uniek en dat zorgt ervoor dat jij dingen doet op jouw manier. Op een manier die voor jou werkt, en die jou daardoor succesvol maakt. Laat je niet verleiden door wat “hoort” of door iemand anders zijn manier, maar zoek naar wat werkt voor jou en wat hoort bij jou.

7. Niet opgeven en doorgaan
Het draait er niet om dat het niet mis mag gaan, onderweg naar je einddoel. Sterker nog, het gaat zeker mis. Je gaat fouten maken, geld verliezen, mensen tegen je in het harnas jagen en falen. Dat is ok. Als je daarna maar doorgaat. Als je na zeven keer vallen, acht keer op staat.

Want als je echt succesvol wilt zijn, dan ga je door. Net zolang tot jij jouw doel hebt bereikt. Omdat je erin gelooft, omdat je het graag wilt en omdat je simpelweg geen andere uitkomst accepteert. Ben jij klaar om meer succesvol te zijn?

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.