ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Dacht je dat je een fijne baas had? Dan ken je deze nog niet

Vind je dat je goed behandeld wordt door je baas? Lekkere koffie, verantwoorde bureaustoelen, gratis lunch en óók nog de mogelijkheid om af en toe thuis te werken? Het kan altijd beter.

Zelfs op de techbedrijven in Silicon Valley - waar ze beroemd zijn om extraatjes als een hondenoppascentrum op de werkvloer, een masseur, gratis superfood, en een wasserette - is wat af te dingen. Namelijk: al die extra’s ‘verleiden’ de werknemers om vooral extra lang op het werk te blijven hangen en belachelijk lange dagen te maken.

Jason Fried, CEO van het Amerikaanse softwarebedrijf Basecamp wil dat anders doen, vertelt hij tegen Huffington Post. Want:

“I think the industry is kind of perverted. We’re an industry that likes to burn people out and not have respect for people’s lives outside of work. You don’t need to build a crazy company. You can treat people fairly and do well.”

Hoe moet het dan wél? Nou, zoals Fried het zelf doet, betoogt hij. Hij schreef een blog over de ‘benefits’ die hij zijn werknemers sinds 1 januari van dit jaar geeft.

De baas betaalt en boekt je reis naar verre oorden
Wie langer dan een jaar in dienst is, krijgt van Basecamp een reisje cadeau. Nee, niet met collega’s, maar met partner of gezinsleden. De werknemers kiezen uit het jaarlijkse ‘reisboek’ een tripje naar Ethiopië, of Italië. De baas betaalt niet alleen, maar regelt ook alle boekingen - zodat je daar niet over hoeft te stressen.

Sportcheque
Een cadeautje van 100 dollar per maand, te gebruiken voor lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld om yogalessen te nemen, een abonnement op de sportschool, of om hardloopschoenen te kopen.

Liefdadigheid
Als een werknemer geld schenkt aan een goed doel, dan doet Basecamp een ‘matching gift’ aan datzelfde doel. Dit kan oplopen tot 1000 dollar per jaar.

Sabbatical
Iedere drie jaar dat een werknemer in dienst is bij Bootcamp, mag hij een maand op sabbatical.

Massage
Iedere werknemer mag maandelijks voor 100 dollar naar een masseur.

Gezond eten voor de hele familie
Basecamp betaalt voor iedere werknemer een abonnement op ‘community supported agriculture’. Dat betekent dat de werknemers en hun gezinsleden thuis verse, biologische lokale groente en fruit krijgen.

Werk waar dan ook…
Moet je verhuizen? Je mag je baan gewoon houden. Voor Basecamp mag je waar dan ook ter wereld werken.

…en het wordt nog betaald ook
Basecamp geeft de werknemers 100 dollar per maand om een werkplek te huren in zo’n hip gedeeld kantoor vol andere werknomaden.

Nieuwe computer nodig? De baas betaalt
Basecamp vergoedt naar eigen zeggen alle hardware en software die een werknemer nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Zonder daarover lastige vragen te stellen.

Sta-bureau (als je in Chicago werkt)
Iedereen weet dat zitten het nieuwe roken is - slecht voor je dus. Daarom heeft het kantoor in Chicago sta-bureaus, en thuiswerkers in Chicago mogen ook een sta-bureau aanschaffen, op de baas’ kosten.

Ouderschapsverlof
Vrouwelijke werknemers krijgen zestien weken zwangerschapsverlof, vaders krijgen zes werken verlof om bij hun pasgeboren baby te zijn. Het salaris wordt dan 100 procent doorbetaald.

Zomerrooster
Tussen 1 mei en 31 augustus draait het bedrijf een zomerrooster van vier werkdagen per week. 32 uur werken, vrijdag standaard vrij.

Opleiding
Wil de werknemer op cursus? Basecamp trekt er jaarlijks 1000 dollar per werknemer voor uit. De opleiding hoeft niet eens met je werk te maken te hebben - een muziekinstrument leren bespelen, of kooklessen mogen ook. Want zo lang als je je blijft ontwikkelen, is de baas tevreden.

Salaris
Basecamp houdt naar eigen zeggen goed in de gaten wat andere bedrijven in de sector betalen, en zorgt ervoor dat de eigen lonen altijd bij de hoogste 5 procent horen.

‘Normale’ werkweek
Ok, dit is geen ‘benefit’, maar toch het vermelden waard, vindt Fried. Basecamp moedigt zijn werknemers namelijk aan om niet meer dan 40-uur per week te werken. Zo hebben ze in hun software een ‘Work Can Wait’-functie ingeboud: werkgerelateerde berichten worden geblokkeerd buiten kantooruren en in het weekend.