EPA/JEON HEON-KYUN

‘Creatief denken vereist ijzeren discipline’

Een meesterwerk schrijven, doe je niet een, twee, drie. Maar creativiteit en een eigen visie is in bijna ieder beroep belangrijk. Dus waarom de kunst niet afkijken bij de groten der aarde?

Sigmund Freud begon de dag met een barbier die langskwam om zijn baard te trimmen. Vincent van Gogh werkte van ‘s ochtends vroeg, tot ‘s avonds zes uur (alleen om te eten deed hij een stap achteruit). Steve Jobs kwam met nieuwe plannen als hij op de wc zat. En David Lynch werkte graag in een fastfood-restaurant, daar schreef hij zijn ideeën op servetten.

In een artikel op de zakelijke website Forbes worden een aantal tips gegeven, om met vernieuwende ideeën te komen. Dagelijkse routine is steeds - hoe saai dat ook klinkt - hét toverwoord.

Sta vroeg op
Dit geldt natuurlijk niet voor iedere creatieve geest. Er zijn altijd mensen die ‘s nachts het beste werken, maar die mensen vormen nog altijd een uitzondering. Hoe je vervolgens je ochtend invult dat verschilt per persoon: de een plant op dat moment graag zijn dag, de ander beantwoordt mails, en weer een ander schrijft juist dan dat moeilijke verslag.

Belangrijk is in ieder geval, volgens de auteur van het artikel, dat je consistent blijft in het vroeg opstaan: sta dus niet de ene dag om vijf uur ‘s ochtends op, en de andere dag om half acht. Maak er een gewoonte van om iedere dag bijvoorbeeld om zeven uur op te staan en om acht uur te beginnen.

Sport regelmatig
Het lijkt een dooddoener. Maar beweging is hard nodig om creatief te kunnen zijn: je fysiek goed voelen, heb je nodig om je later - als je aan het werk bent- te kunnen focussen en productief te kunnen zijn. Vele creatievelingen (zoals schrijver Murakami en componist Beethoven) zijn je hierin voor gegaan, dus denk aan hen als je op een regenachtige ochtend je hardloopschoenen uit de kast trekt.

Blijf bij je schema
Het kan verleidelijk zijn je week lukraak vol te plannen met afspraken, maar het werkt effectiever als je hier een of twee vaste dagen voor neemt. Zorg dat je werkt volgens een bepaald schema. Dan komt de vrijheid om creatief te denken (bijna) als vanzelf.

Wees zuinig op je (bij)baan
Wil je echt dat ene meesterwerk schrijven? Of toch een ster worden in zingen? Zorg er dan voor dat je er een klein baantje bij hebt. Zo’n baantje geeft je financiële zekerheid en daardoor kun je creatief blijven denken. Anderen gingen je voor: zo was schrijver Stephen King onderwijzer en werkte componist Philip Glass kluste bij als loodgieter.

Leer jezelf aan om overal en altijd te kunnen werken
Volgens het artikel laten verschillende studies zien dat het goed voor je productiviteit en creativiteit is als je leert om op meerdere plekken te kunnen werken. Dus geef ga eens in een café zitten werken, met mooi weer op je balkon en als je baas het toelaat; neem je laptop eens mee naar het museum.

Laat je niet uit het veld slaan
Een briljant idee heb je niet één, twee, drie. Maar blijf het proberen: de grootste vijand van creativiteit is namelijk niks doen.