Brainstormsessie? Zo wordt het geen teleurstelling

Herken je het gevoel wanneer je ‘lekker’ gaat brainstormen met je team, en dat dan je hoofd leeg blijft? Niks, noppes, nada, geen idee, geen lampje dat gaat branden. Terwijl je teamleider zegt: ‘Het is écht nodig dat we met nieuwe ideeën en inzichten komen’, lijkt de ideeënstroom bij jou juist op te drogen. Het enige wat jou lukt is aanhaken op de suggesties die al zijn aangedragen door anderen.

Frustrerend is dat, alsof jij niks in te brengen hebt. Ben je dan echt zo’n leeghoofd dat alleen op anderen mee kan liften? Zo’n inspiratieloos type? Wees gerust, het ligt niet aan jou. Alhoewel, het ligt wel aan jou, maar het is niet erg. Bij een groot gedeelte van de mensen komt het brainstormen pas ná de sessie op gang.

Herken je ook dat een goede ingeving je pas altijd na de vergadering invalt? En dat je je ondertussen op je hoofd slaat dat je hier niet eerder op bent gekomen? Niet nodig, je kunt er namelijk niks aan doen. Als je introvert bent, werkt je brein nu eenmaal net iets anders.

Wanneer je introvert bent, heb je namelijk tijd nodig om informatie te verwerken, verbanden en verbindingen te leggen. Dit lukt je niet ter plekke. Neem het jezelf dus ook niet kwalijk als je geen idee kunt inbrengen op dat moment. Hoe kun je hier mee omgaan?

Erkennen
Erken voor jezelf dat je niet à la minute een ideeënstroom op gang brengt. Bij jou komen de ideeën daarna pas. Gun jezelf de tijd om het nog te laten borrelen, je zult zien dat je dan nog een heleboel ideeën opdoet. Voor introverten is het goed om er letterlijk een nachtje over te slapen, want in je slaap wordt de informatie verwerkt. De dag erna worden vaak dingen duidelijk!

Vraag tijd
Geef vooral aan dat je het nog tijd wilt geven en vraag ook om een gelegenheid om erop terug te komen. Pin je niet vast op wat er in de sessie naar voren is gekomen, maar spreek af dat je tot enkele dagen daarna nog toevoegingen kunt doen. Wedden dat je dan nog met iets moois komt!

Denk van tevoren al na
Vraag wat het onderwerp van de brainstormsessie is en denk er van tevoren al over na. Liefst een paar dagen zodat je de tijd neemt om goede invallen te noteren. Schrijf ze ook echt op, want anders ben je ze weer kwijt.

Als je je ideeën met een ander deelt, zorg er dan wel voor dat je tijdens de sessie niet te bescheiden bent en  jouw input claimt. Een introvert wacht daar vaak te lang mee, en dan is er kans dat een ander met jouw idee aan de haal gaat. Dit hoeft op zich niet erg te zijn natuurlijk, maar als je wilt dat jouw input gezien en gewaardeerd wordt, is jouw plek innemen een vereiste! Als jij je lijst klaar hebt liggen, zal het minder moeite kosten om je verhaal te doen.

Rek de grenzen van de brainstormsessie dus op en neem vooral je ruimte, op die manier haal je het meeste uit de sessie! Succes!

Japke-d. schreef onlangs ook een stuk over de ‘brainstorm’.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.