Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Boven de 12 graden daalt onze productiviteit

De stijgende temperaturen zorgen voor veel problemen, zelfs op economisch gebied. Komt het jaargemiddelde boven de 12 graden dan daalt de productiviteit, is de conclusie van een recent gepubliceerd onderzoek in Nature.

De ideale temperatuur op kantoor is 21 graden, schrijft The Atlantic.

De onderzoekers die publiceerden in Nature bekeken economische en klimatologische omstandigheden in 166 landen. De conclusie was dat met het stijgen van de temperatuur ook de productiviteit steeg, tot aan het gemiddelde van 12 graden, want daarboven daalde de productiviteit weer.

Arme, warme landen lijden het meest
Met de opwarming van de aarde zal ook de productiviteit dalen, vermoeden de onderzoekers. Daarbij zijn het vooral de arme, warme landen die het meest te lijden hebben. Landen waarbij de temperatuur rond het ideale gemiddelde blijft, zullen daar weinig van merken.

Overigens heeft Nederland een gemiddelde temperatuur van 10,13, dichtbij het ideaal, en daardoor is er hier minder last van de economische effecten van een te hoge temperatuur.

De onderzoekers vergeleken vooral hoe dezelfde economieën presteerden onder verschillende temperatuurgemiddeldes. Voor 2015 wordt een hoog gemiddelde verwacht, de onderzoekers rekenen dan ook op een gedaalde productiviteit wereldwijd.