Botert het niet met je baas? Als je van je werk houdt, maar niet van je manager

Het is de meest genoemde reden om een stap naar buiten te willen zetten: je hebt geen goed contact met je manager. Het lijkt wel of hij/zij overal kritiek op heeft, of je hebt het gevoel dat je veel te weinig gezien wordt. Waarschijnlijk vind je diegene ook incapabel en narcistisch, want zo gaat dat in het algemeen als je je gekwetst voelt. En mogelijk is je manager dat natuurlijk ook, maar realiseer je wel dat je vanuit die gekwetstheid geneigd bent om de ander hard te veroordelen en er dan weinig ruimte is om de relatie te verbeteren.

8 manieren om een vastgelopen relatie met je manager een nieuwe kans te geven

  1. Laat je niet onnodig kwetsen. Dat diegene je manager is, maakt nog niet dat het oordeel over jou klopt. Het is natuurlijk onpraktisch dat het nu juist jouw baas is die niet positief over jou is, maar zie het als een van de vele beelden over jou. Dat maakt het minder zwaar.
  2. Probeer te snappen waar je manager zich zorgen over maakt. Als je leidinggevende onder druk gezet wordt door zijn manager over het aanleveren van de cijfers, zorg dan dat die van jou in ieder geval op tijd zijn en kloppen.
  3. Probeer samen met hem of haar klussen te doen of met elkaar iets op te pakken waarbij jullie beide kunnen scoren.
  4. Hou op je manager te overtuigen van iets dat in potentie riskant of slecht voor hem is, bijvoorbeeld dat jij voortaan bepaalde taken overneemt, waardoor hij/zij zijn eigen positie uitholt.
  5. Bied je manager meer zicht op je kwaliteiten, misschien gaat het wel tegen je gevoel in van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, maar realiseer je dat het voor een leidinggevende vaak lastig is om te zien wie welk aandeel in iets heeft.
  6. Vind uit wat jullie gemeen hebben en leg daar meer nadruk op op de werkvloer, dat leidt tot meer wederzijds begrip.
  7. Zorg dat je niet afhankelijk wordt van je leidinggevende. Investeer in contacten op andere afdelingen en buiten jouw organisatie. Hoe wanhopiger je bent, hoe minder je de relatie kunt sturen.
  8. Praat niet over je manager achter zijn/haar rug om. Of maak in ieder geval vooraf de inschatting of dat je iets gaat opleveren. Soms kan het helpen je manager onder druk te zetten door in gesprek te gaan met de baas van je manager.
Dit was de laatste in de serie van drie stukken, lees hier het eerste stuk Heb je het gevoel dat je ontwikkeling stil staat? 7 tips om weer vooruit te komen en het twee stuk Voel je je steeds minder thuis bij jouw organisatie? over hoe je bij kunt sturen in je werk, aansluitend op de check-up van december vorig jaar Gaat het nog de goede kant op met jouw loopbaan? 21 essentiële vragen om in de vakantie onderhoud aan jezelf te plegen.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.