Bij een aantrekkende economie moeten werkzoekenden nog harder hun best doen

‘De economie trekt aan, de werkloosheid daalt en er zijn weer banen in overvloed.’, zo opende NRC een aantal weken geleden het artikel waaraan ik mijn medewerking verleende. Het klinkt allemaal zo mooi, een aantrekkende economie en meer banen. Maar realiseer jij je ook dat je hierdoor nog beter je best moet doen?

Het lijkt allemaal zo simpel. Het draait allemaal om de wet van vraag en aanbod. Stijgt het aanbod, dan daalt de prijs. Daalt het aanbod, dan stijgt de prijs. In dit geval daalt het aantal werklozen en stijgt het aantal banen. Dan lijkt het dus alsof er alleen maar winnaars zijn.

Niets is minder waar. Jammer genoeg. Want met een verbeterende economie zijn het niet alleen de actief werkzoekenden die om zich heen kijken. Eerder betoogde ik al het volgende: ‘Er zijn meer mensen ongelukkig aan het werk, dan ongelukkig zonder werk.’ In het artikel ‘Ik ben 40 en is dit het nu?

En wat gebeurt er met deze scheepslading aan potentiële werkzoekenden? Veel van deze ‘ongelukkig werkenden’ zijn de moed aan het verzamelen om eindelijk een overstap te maken. Dus wees gewaarschuwd.

Want juist die mensen zitten de actief werkzoekenden heel vervelend in de weg. Het is misschien niet de meest leuke boodschap, maar actief werkzoekenden moeten door het stijgende aantal concurrenten nog harder hun best doen. Terecht of niet, vaak zien we dat werkende sollicitanten toch een streepje voor hebben op werkloze werkzoekenden. Of dit terecht is, valt te bezien, maar het is wel de keiharde realiteit.

Ga dus niet achterover hangen omdat half Nederland hatsjiekidee in de gloria roept over de aantrekkende arbeidsmarkt. De harde realiteit is dat je als werkzoekende nog steeds keihard je best moet blijven doen.

Einde bericht. Volgende keer weer een leuke column.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.