ANP MARTEN VAN DIJL

Beter luisteren? Hier zijn zes tips

Het draait niet alleen om goede toespraken. Van charismatische leiders wordt vaak gezegd dat ze zo goed kunnen luisteren. Van klagende werknemers komt vaak het verwijt dat er niet naar ze wordt geluisterd. Hier zijn zes tips om goed te kunnen luisteren.

De tips zijn afkomstig van Taylor Crouch, promovendus klinische psychologie op de universiteit van Maryland.

 • Concentreer je
  Iedereen weet dat spelen met je telefoon of langs iemand kijken onbeschoft is als iemand tegen je praat, maar wie dat vermijdt is nog niet gelijk een aandachtig luisteraar. Erken de gedachten die je tijdens het gesprek afleiden en zet ze opzij, zegt Crouch.
 • Pauzeer voor je antwoordt
  Antwoorden vlak nadat iemand is uitgesproken of zelfs tijdens het praten zorgt ervoor dat je niet goed kunt luisteren. Een pauze leidt ertoe dat je het laatst gezegde ook nog meekrijgt.
 • Vat samen wat net is gezegd
  Een samenvatting van wat net is gezegd laat niet alleen zien dat je hebt geluisterd, het biedt de andere partij ook de mogelijkheid te zeggen of je het goed hebt begrepen.
 • Laat vooroordelen achterwege
  Het is niet altijd even makkelijk om geheel onbevooroordeeld een gesprek in te gaan. Soms denken we vooraf al te weten wat iemand gaat zeggen. De goede luisteraar is echter geheel onbevooroordeeld en nieuwsgierig naar wat iemand gaat zeggen.
 • Sta toe dat het ongemakkelijk wordt
  Het kan zijn dat iemand iets zegt waar je het absoluut niet mee eens bent, of ze hebben kritiek. De goede luisteraar zal ook dan de spreker niet onderbreken.
 • Let op lichaamstaal
  Voorover leunen, oogcontact maken en af en toe knikken horen bij een goede luisterhouding. Gekruiste armen of het gezicht bedekken met de handen horen daar niet bij.