‘Bespaar op lunches, ga fietsen en trakteer liever niet meer’

Zin in een salarisverhoging? Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar veel mensen zijn aan hun werk behoorlijk veel geld kwijt: reiskosten, traktaties, rondjes, lunches buiten de deur, kinderopvang en dure koffies voor onderweg. Toch kun je makkelijk besparen op dit soort uitgaven.

Op de website van The Guardian worden een aantal tips gegeven. Volgens het artikel waren Engelse forensen het afgelopen jaar gemiddeld zo’n 4,5 duizend euro kwijt aan ‘werkkosten’ (inclusief kinderopvang). Nu valt er op kinderopvang niet zo snel flink te besparen, maar als je kijkt naar het bedrag dat Engelsen kwijt waren aan ‘snacks’ (jaarlijks zo’n 1300 euro) dan kan de broekriem best wat strakker worden aangehaald.

 1. Ga met de fiets
  De makkelijkste - meest sportieve en gezonde - manier om geld te besparen is door de fiets te pakken. Je hebt geen benzinekosten en ook geen parkeerkosten. Plus; het is goed voor je conditie. Nog beter: ga lopen. Op die manier heb je de mogelijkheid om in alle rust aan je dag te beginnen, stress krijgt bij jou zo geen kans.
 2. Deel je auto
  Mocht je toch echt niet zonder auto kunnen, denk er dan over na om je auto te delen. Zo bespaar je flink op de kosten. Je kan ook nog voor een tussen weg kiezen door met de auto te gaan, je auto te parkeren waar je dat gratis kunt doen, en dan - voor het laatste stukje- de fiets te pakken naar je werk. Of is dat wel heel ingewikkeld?
 3. Neem een abonnement op trein of bus
  Laat je het van het weer afhangen of je met de fiets naar je werk gaat of met de trein of bus? Maar komt het erop neer dat je toch vaak de bus pakt? Overweeg dan om een abonnement te nemen.
 4. Smeer je eigen boterhammen
  Een lekker broodje kan iets zijn waarmee je de eindeloos saaie werkdag als het ware kunt ‘breken’. Iedere dag een goede sandwich kan net genoeg zijn om het werkende leven vol te houden. Maar geldt dit ook nog als je je realiseert dat de gemiddelde persoon (Engelsman in dit geval) per jaar zo’n 1700 euro kwijt is aan ‘lekkere broodjes’?
 5. Trakteer jezelf met mate
  Vlak voor je werk nog even een koffie halen (en misschien ook voor je hele afdeling) bij die ene fantastische lokale koffiebrander. Het is verleidelijk, maar is het echt nodig? Engelsen geven volgens het artikel in The Guardian gemiddeld zo’n 23 euro uit aan dit soort ‘kleine’ traktaties. Is het niet handiger om, met je hele afdeling, goede bonen te kopen en op je werk iedere dag een kan fantastische koffie te zetten?
 6. Werk thuis
  De beste manier om geld te besparen is natuurlijk om vanuit huis te werken, stelt de auteur van het artikel. Je bent geen geld meer kwijt aan benzine en voor je lunch hoef je alleen richting de koelkast te stappen (al moet die natuurlijk wel gevuld zijn).