Ben jij een jonge ouder? Denk na voordat je een stap terug zet

Jonge ouders hebben het vaak zwaar, zeker als ze een baan hebben die veel van ze vergt. En laten we eerlijk zijn: het valt ook niet mee om je koortsige kind ‘s morgens toch maar bij opa en oma te brengen omdat-ie zo niet naar de crèche kan. Of om te puzzelen aan schema’s die soms gewoon niet passen (“ja, die dag kan ik ook echt niet brengen, hoor”) en na een zware nacht jezelf met sterke koffie wakker te moeten houden bij een vergadering.

Dit leidt ertoe dat veel jonge ouders voor een keuze komen te staan in hun loopbaan. Zet ik een stapje terug? En hoe doe ik dat dan? Het komt vaak voor dat mensen minder gaan werken en vooral bij vrouwen is dat het geval. Ze gaan minder uren werken of kiezen een baan die minder energie van ze vraagt.

Voor veel organisaties, onder andere binnen de advocatuur, accountancy en overheid, is dat een probleem. Op die manier hebben ze te weinig vrouwen in dienst voor verplicht gemixte internationale tenders of om hun afspraken ten aanzien van het percentage vrouwen in het management na te komen.

Al jaren bieden wij, op verzoek van een aantal van deze organisaties, een kort individueel traject voor soon-to-be-mums die daar prijs op stellen. Het is een soort extra reflectiemoment. Dit is niet om die vrouwen te vertellen dat ze vooral bij hun organisatie moeten blijven. Het helpt ze om met een neutrale buitenstaander hun eigen mogelijkheden onder de loep te nemen. Hierdoor komen ze niet ongemerkt en onomkeerbaar op een pad terecht waar zij weinig kans meer krijgen hun kwaliteiten te benutten.

Hierbij een aantal tips die tijdens een dergelijk traject aan bod komen:

  1. Het is belangrijk om een goed werknest te creëren. Als het even kan zou je een omgeving moeten zoeken die jou goed gezind is, realistische verwachtingen heeft en weet wat jij kunt.
  2. Denk na over hoe je de afspraken (thuis) maakt. Hoe zorg je ervoor dat je, als je dat wilt, zaken weer terug kunt draaien? Dat je niet ongemerkt in een dynamiek terechtkomt waarbij je onderhandelingspositie thuis niet gelijkwaardig meer voelt, bijvoorbeeld omdat de salarisverschillen snel groter worden.
  3. Denk na over je taken als parttimer. Hoe voorkom je dat je vooral klussen doet die ervaren worden als corvee? Hoe zorg je er zelf voor dat je niet gaat overcompenseren? Veel parttimers vergeten het belang van aanwezig zijn op kantoor, terwijl dat toch vaak de manier is om bij de interessante projecten en klanten betrokken te worden.
  4. Benut je stress. Dit is hét moment om af te komen van inefficiënte gewoontes zoals te vaak ‘ja’ zeggen en perfectionisme. Daar valt veel tijd mee te winnen. Als je er bewust mee aan de slag gaat, kan juist de urgentie van de nieuwe situatie je helpen om nieuw denken en handelen aan te leren. Dit helpt je niet alleen om deze periode te overleven, je hebt er de rest van je leven profijt van.

Denk jij als vrouw nog helemaal niet aan kinderen, lees dan verder.
Veel vrouwen maken een voorzichtige start in hun loopbaan. Ze blijven langer in hun eerste baan en oefenen minder druk uit op hun manager om zich te ontwikkelen dan startende mannen. Ooit begeleidde ik een starterstraject bij een grote accountant. Op de door ons consequent gestelde vraag: “Denk je door te groeien naar de positie van partner?” antwoordden de mannen vrijwel allemaal positief terwijl de meeste vrouwen aangaven dat niet te verwachten. Juist vrouwen zouden in de eerste tien jaar van hun loopbaan veel verschillende ervaringen op moeten doen en minder bescheiden moeten zijn om later in hun loopbaan, als jonge moeder, hun kansen te vergroten.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.