Beelden zijn de taal van ons geheugen

Wat onthoud je beter: woorden of beelden? De meeste mensen zeggen beelden en dat klopt ook. Beelden worden uitzonderlijk goed opgeslagen in onze hersenen. Maar liefst een derde van onze hersencapaciteit wordt in beslag genomen door het verwerken van visuele informatie. Dit is bijzonder veel als je realiseert dat onze hersenen letterlijk honderden taken moeten uitvoeren, zoals plannen, emoties van anderen herkennen, onderdelen van het lichaam aansturen, enzovoort.

Nu is het interessante dat we allemaal zo beeldend zijn ingesteld. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een ander voorkeurszintuig hebt om informatie op te nemen. Zo vind je het misschien prettiger als informatie mondeling wordt uitgelegd in plaats van dat je het leest, dan ben je namelijk auditief ingesteld. Of je begrijpt het pas echt goed als je ermee aan de slag gaat, dan ben je kinesthetisch ingesteld. Maar voor iedereen geldt: in het geheugen worden vooral beelden het best opgeslagen.

Het is dus zinvol om informatie die je wilt onthouden in je hoofd om te zetten in beelden. Lukt dat met alle informatie? Nee, maar met een beetje creativiteit lukt het meestal wel. Laten we een voorbeeld nemen.

Namen onthouden
Er zijn verschillende manieren om namen te onthouden, maar bij uitstek de effectiefste manier is het omzetten van de naam in een beeld. Bij de meeste namen is dit eenvoudig, bij sommige namen lukt dit niet en soms vraagt het om wat creativiteit. Stel je ontmoet Henk. Deze naam klinkt als… tank. Als ik een Henk ontmoet, zie ik voor me dat hij op een tank zit. Dit klinkt vreemd, maar hierdoor wordt de naam omgezet in een beeld en kunnen mijn hersenen dit makkelijker opslaan.

De reden waarom dit zo goed werkt, is ten eerste dat een tank een herkenbaar en concreet voorwerp is. De naam Henk daarentegen is abstract en activeert vrij weinig in de hersenen (tenzij je al iemand kent die Henk heet). De tweede reden is dat de abstracte informatie nu wordt omgezet in een beeld. En zoals je nu weet: onze hersenen vinden dit erg prettig. Het doel is om uiteindelijk een namenbibliotheek op te bouwen, waarbij je zoveel mogelijk namen hebt omgezet in een standaard beeld. Hierdoor wordt het onthouden van iemands naam een eitje.

Meer weten? Kom naar een training! Hierin ontdek je alles over het verbeteren van je productiviteit, (digitaal) snellezen, het verhogen van je concentratie en het verbeteren van je geheugen. Alle informatie daarover vind je hier. Je kunt een online cursus snellezen winnen door te reageren op onze Facebook-pagina.

Over Mark Tigchelaar (@Mark_Tigchelaar)

Mark (1984) is dyslectisch, studeerde neuropsychologie, is breinexpert en directeur van UseClark. Al ruim 12 jaar helpt UseClark overheden, organisaties en onderwijsinstellingen om hun productiviteit te verhogen, door effectief gebruik te maken van de mogelijkheden van de hersenen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in 16 landen gebruikt. Inmiddels heeft Mark meer dan 100.000 mensen mogen opleiden in de methoden om meer uit het brein te halen. Hij is daarnaast betrokken bij verschillende TV programma’s over de hersenen en is auteur van 4 boeken. Deze zijn vertaald in 6 talen.