Coachartikel

Als je vakantie neemt, neem dan ook vakantie

Op dit moment is het subtropisch warm in Nederland, en er komt nog meer warmte aan. Dit geeft mij direct het vakantie gevoel, heerlijk. Genieten, bijtanken, tijd voor mijzelf en tijd voor de mensen met wie ik het liefste samen ben.

Alleen, ik heb deze week een hele volle agenda en het werk gaat door. Gelukkig ben ik ondernemer en kan ik makkelijk schuiven met werk, maar het bracht wel de volgende vraag op: Hoe zorg ik ervoor dat ik echt geniet tijdens mijn vakantie, en niet met werk bezig ben?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen: wat wil ik echt? Geeft het mij rust om af en toe even bezig te zijn met werk of geeft me dat meer stress?
Ga voor wat werkt voor jou. Onderzoek (Jessica Bloom) heeft aangetoond dat met mate doorwerken op vakantie helemaal zo slecht nog niet is. Ontspannen is daarnaast wel ontzettend belangrijk dus zorg dat je daar ook echt aan toekomt.
Voor mij is het ook belangrijk om je af te vragen, waarom wil jij doorwerken tijdens de vakantie. Is het echt nodig? Niemand is onmisbaar.

Persoonlijk vind ik mijn werk zo leuk dat ik af en toe een coaching sessie tussen door doe. Vanuit Bali vorig jaar, ik was super relaxed en kon mijn klant heel goed helpen. Zij hoefde geen drie weken te wachten en kon goed verder. Mijn inkomsten liepen door ook tijdens de vakantie. Een win-win situatie voor ons beiden.

Bij terugkomst een inbox die uitpuilt.
Toen ik in loondienst werkte vond ik de eerste dagen terug na vakantie altijd verschrikkelijk, want dan had ik een overvolle inbox. Dat kostte me twee dagen tijd, die ik eigenlijk niet had. Dus werkte ik extra hard en ging ik door in de avonduren. Super gestrest raakte ik daarvan en mijn hele vakantie gevoel was direct weg. Daarom koos ik er destijds voor om af en toe mijn email te checken en zo nodig brandjes te blussen. Maar alleen wanneer het mij uitkwam.

Continu beschikbaar zijn, werkt niet
We kennen allemaal wel die collega die op vakantie gaat en zegt: maar ik ben bereikbaar hoor. Als er iets bel me dan gewoon. Om vervolgens bij terugkomst te vertellen dat hij niets aan zijn vakantie heeft gehad omdat hij constant werd gebeld bij het zwembad.

In mijn ogen niet iets om trots op te zijn en het maakt je ook vatbaarder voor stress-gerelateerde ziekten, zoals een burn-out.
Als je besluit dat je tijdens je vakantie wilt blijven werken, maak hier dan duidelijke afspraken over. Afspraken met collega’s, klanten en je mede vakantiegangers.

Geef jouw grenzen helder aan
Het risico van werken tijdens de vakantie is dat je jouw werk niet uit je gedachten krijgt. Jij weet zelf als geen ander of je hier snel last van hebt. Vraag jezelf af wat levert meer stress op –even werken op vakantie? Of juist proberen er niet mee bezig te zijn.

Wanneer je besluit te werken op vakantie, zorg dan dat je helder aangeeft wanneer je bereikbaar bent. ’s Morgens 30 minuten email checken of je voicemail afluisteren kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag wel kunt ontspannen.
Geef aan dat je niet gebeld kunt worden, en luister jouw voicemail af wanneer het jou uitkomt. Jij kunt dan zelf besluiten terug te bellen of niet.

Cluster en beperk je beschikbaarheid
Beperk de hoeveeltijd die je aan het werk bent, cluster het en doe het aan het begin of einde van de dag. Als jij ervoor kiest om 30 minuten in de ochtend je mail te checken en de rest van de dag niet, is dat een duidelijke beperking in beschikbaarheid.

Communiceer dit naar je collega’s, maar zeker ook naar je mede reisgenoten. Want tenzij je alleen reist, merken zij ook dat jij besluit door te werken.
Zij hebben er baat bij dat je de tijd clustert, net zoals jij zelf. Want na het werken, heb je meer tijd én rust in je hoofd en kun je dus 100% aanwezig zijn op je vakantie.
Geef je van te voren duidelijk aan dat jij beperkt zult werken op vakantie, dan kan dat voor vervelende situaties en verkeerde verwachtingen voorkomen.

Kies voor wat jij wilt
Het beginpunt en het allerbelangrijkste is dat jij kiest voor wat werkt voor jou. Helemaal niet werken op vakantie is heerlijk.
Tenzij het jou meer stress oplevert. Kies er dan voor om beperkt aan de slag te gaan, op aangegeven tijden. Zorg dat je dit goed communiceert en geniet van de rest van de tijd.

Ik wens je een hele fijne vakantie toe.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.