Coachartikel

Als je sensitieve kant niet in het plaatje past

Ik begeleid mooie mensen in mijn praktijk: veelal mensen met het hart op de juiste plek, gevoelig en met een verlangen om echt iets te betekenen voor de medemens. Het gaat niet zozeer om targets, succes en geld, maar om de onderliggende drijfveer: doen waar jij én je medemens blij van wordt.

Toch lopen ze tegen dingen aan: het gevoel dat targets belangrijker zijn dan bijdragen aan iets wat er echt toe doet bijvoorbeeld. Ze zijn (te) gevoelig voor wat anderen vinden, zien en voelen dingen gebeuren die anderen niet op lijken te merken. Is dit herkenbaar voor jou en voel je ook spanningen en onderstromen aan? Grote kans dat jouw sensitiviteit sterker is ontwikkeld dan die van een ander. Misschien ben je zelfs hoog sensitief.

Vaak komen mijn cliënten ook met de mededeling dat ze zich alleen voelen, omdat het lijkt alsof ze de enigen zijn die dit hebben. Soms krijgen ze ook de mededeling om zich anders te gedragen omdat ze buiten de groep vallen. De vraag waarmee ze bij mij komen is: hoe kan ik mijn gedrag veranderen zodat ik binnen het plaatje pas? Vaak wordt er gezegd ‘wordt assertiever’ of ‘ben eens socialer en laat meer van je horen’, of erger nog: ‘je moet gewoon wat harder zijn’.

Tot op zekere hoogte kunnen we hieraan werken. Er zijn altijd blinde vlekken die ik je laat zien en ervaren. Als je je daar bewust van bent, is er zeker groei mogelijk. Maar hoe ver ga je daar in? Wanneer ben je dan nog jezelf en wanneer sta je te ver van jezelf af? We hebben allemaal onze kwaliteiten. En ik ben ervan overtuigd dat als je je kwaliteiten gaat benadrukken, je van grotere waarde bent dan wanneer je probeert iemand anders te zijn.

Mensen die gevoelig zijn voor wat anderen vinden, hebben echter een valkuil. De valkuil om zich te veel aan te passen aan wat de ander vindt. De kans bestaat daardoor dat je niet meer ziet wat jouw eigen talent is: jouw sensitiviteit. Want geloof mij: je sensitiviteit is een kwaliteit op zich. Alleen is dit in onze huidige maatschappij nog niet altijd een gewaardeerd talent.

Ik waardeer dit wel. Met mijn cliënten ga ik daarom ook altijd in op wat hun toegevoegde waarde is van deze kwaliteit. Eigenlijk moedig ik je aan om je juist niet aan te passen aan wat men vindt. Op het moment dat we loslaten ‘in het plaatje te passen’, ontstaan de mooiste inzichten en vallen de kwartjes. Je mag er zijn zoals je bent.

Sensitiviteit en intuïtie zijn eigenschappen die je verder brengen dan alleen werken vanuit je hoofd. Blijf deze eigenschappen voeden en geef het de ruimte. Je mag vertrouwen op je gevoel en als je dat kunt, groeit je zelfvertrouwen mee en sta je sterker in je schoenen. En dat is wat anders dan harder zijn.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.