Coachartikel

Als je een nieuwe baan zoekt, neem dan even afstand

Vaak hoor ik van sollicitanten dat ze in een negatieve-neerwaartse-sollicitatie-spiraal terecht komen. Je zoekt een baan, maar weet niet wat. Niets doen is geen optie, dus je gaat toch maar zoeken. Maar ondertussen weet je nog steeds niet wat je zoekt. Toch sleep je je iedere dag achter je laptop en zoek je naar vacatures.

Zonder echt te weten wat je zoekt. Je loopt dus maar, iedere dag, doelloze rondjes over de jobboards op zoek naar… Ja, naar wat eigenlijk. Je vindt niets, behalve je eigen ongeluk. En je motivatie, die ben je waarschijnlijk onderweg ook nog eens ergens verloren.

Laat ik je gelijk gerust stellen, je bent niet de enige. Dit is een heel, heel veel voorkomend sollicitatie-probleem. Maar ook een waar de oplossing best ingewikkeld voor is. Want, hoe kom je er nu achter wat je precies zoekt? In ieder geval niet blijven doen wat je al dagen, weken en misschien zelfs al wel maanden vruchteloos doet. Dat is wat Einstein definieerde als krankzinnigheid: hetzelfde blijven doen en andere resultaten verwachten.

Dat is dan dus ook een mooie eerste stap, stoppen met doen wat je deed.

Maar wat moet je dan wel doen? Ik raad mijn klanten altijd aan om alles even stil te leggen en te stoppen met zoeken. Om die tijd te gebruiken om eens grondig bij zichzelf te rade te gaan. Want in plaats van extern te zoeken naar iets wat je leuk lijkt, blijkt het antwoord vaker intern te liggen. Dat antwoord ligt bij jezelf.

Mijn klanten beginnen ieder traject met een vragenlijst. Die vragen die gaan niet over wat ze willen doen, maar wat ze gedaan hebben. Wat vonden ze leuk, wat verstaan ze onder succes, in welke situaties waren ze zo lekker aan het werk dat ze de tijd en de ruimte totaal vergaten. Jouw toekomst ligt niet verscholen op de bodem van een jobboard. In jouw verleden, daar ligt het antwoord op de toekomst.

Want voor solliciteren geldt: in het verleden behaalde resultaten bieden wel een garantie voor de toekomst.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.