Coachartikel

Als je die baan niet krijgt, dan wil het nog niet zeggen dat je het sollicitatiegesprek verpest hebt

Een soort standaard-sollicitatie-denkslag is dat wanneer je een baan niet krijgt, je het zelf verpest hebt. En dat is een hardnekkige, verkeerde denkwijze. Met stevige gevolgen. Die denkwijze zorgt er namelijk voor dat je de afhankelijke partij in een gesprek wordt. Dat kan zorgen voor zenuwen, een disbalans in het gesprek en een zeer teleurgesteld (en afgewezen) gevoel als je een baan niet hebt gekregen. Dat is allemaal onnodig.

Ik coach mijn kandidaten altijd meer in hun mindset dan in ‘sollicitatie trucjes’. En de basis van die mindset is dat een sollicitatiegesprek altijd van twee kanten komt. Je zet samen het beste beentje voor. Maar het allerbelangrijkste is dat de basis van het gesprek is dat je elkaar leert kennen. En vanuit die kennismaking maken jullie beide de balans op. Soms past het niet omdat de werkgever iemand anders zoekt. Soms past het niet omdat jij iets anders zoekt. En soms past het allemaal perfect, dan is het een match.

Sollicitanten moeten van die hardnekkige afhankelijkheidspositie af. Alsof het altijd hun schuld is als een gesprek niet loopt zoals je hoopt dat het zal lopen. De basis is een kennismaking, aan twee kanten. Het is geen eenzijdig verkoopgesprek. Het is geen energieboer die je ongelegen belt via het Kamer van Koophandel register om je een nieuwe energieleverancier door je strot te duwen.

Zie het eerder als een eerste date. Na het zien van de vacature en het CV was er op het eerste gezicht een match. Dat beviel wel, gaf jullie beide genoeg vertrouwen om een stap dichter naar elkaar te zetten. Dan ga je verder kennismaken. Aftasten, beetje snuffelen, doorvragen en kijken waar het schip strandt.

Het wordt tijd dat sollicitanten die afhankelijkheidspositie los gaan laten, daar worden de kennismakingen een stuk beter van. Voor beide partijen.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.