Coachartikel

Als iedereen rechts gaat, overweeg dan eens links.

Zowel zakelijk als privé ben ik nogal een eigengereid mannetje. Zo zie ik in ieder geval mezelf graag. Je kunt het ook tegendraads, irritant, bijdehand of vervelend noemen. Wat we in ieder geval kunnen concluderen is dat het mij de afgelopen jaren geen windeieren heeft gelegd. Iets meer dan drie jaar geleden zat ik nog strak in pak met glimmende mat in loondienst. Tegenwoordig flaneer ik met mijn opgerolde broekspijpen en getatoeëerde armen met twee bedrijven, twee boeken en een kledinglijn door het leven.

Afgelopen maand werd ik door een uitgever gevraagd om een stukje te schrijven over belangrijke keuzes in mijn leven. En ik merkte, af en toe is het best fijn om in een helicopterview gedrukt te worden. Al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat ik een basishouding heb. Deze is puberaal, theatraal of wat dan ook. Ik weet dat ik bij voorkeur in vrijwel iedere situatie de optie neem die diametraal staat tegenover de optie die ‘de rest’ neemt.

En dat is zowel zakelijk als privé. Toen wij afgelopen winter in een ver en zonnig oord op vakantie waren, was ik de grootste irritatie van mijn lief. Waar alle toeristen de gids volgden en de rechter trap op een gigantische ferry namen, moest meneertje toch even de andere kant op kijken of die optie niet beter was. Want, wat weet die gids er nu helemaal van!

Hoewel het me privé geregeld op een ‘terechte’ sneer komt te staan, is het zakelijk mijn mantra geworden. Ik draag de lasten en de lusten van deze houding dan ook helemaal alleen. En ik moet je vertellen, ik kan het oprecht iedereen aanraden. Het houdt mijn geest en dus ook mijn werk fris, spannend. En niet onbelangrijk, de resultaten zijn voortreffelijk.

Ik zal je een voorbeeld geven. Als totaal niet literair onderlegd schrijver zonder enige connecties, besloot ik mijn manuscript niet naar manuscript@uitgeverij.nl (zoals nadrukkelijk op de website van de uitgeverij vermeld stond) te sturen. Maar gewoon links en rechts wat redacteurs direct via LinkedIn te benaderen. Een typisch geval van: ‘U gaat links, Freek gaat rechts.’ Met als resultaat: Elitepauper.

En zo ben ik eigenlijk overal binnengekomen. Bij Prometheus, VICE, Esquire, Nieuwe Revu, Intermediair, en zo kan ik nog wel even doorgaan met een lijstje. Gewoon heel even kijken wie wat doet en waarom. Wie staat er in de rij, en waarom staan ze daar? Om heel eerlijk te zijn vind ik het gewoon leuk om nieuwe dingen te doen. Nieuwe dingen, op een andere manier. Ik heb er gewoon een hekel aan, om achteraan in de rij, bij de massa, aan te sluiten.

Probeer het ook eens, is leuk!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites