Al die bijbaantjes tijdens je studie maken niks uit voor je cv

Een bijbaantje tijdens je studie: fijn om wat extra’s te verdienen, en goed voor je cv. Je doet namelijk ervaring op met teamwork, je krijgt er een ‘hands-on-mentaliteit’ van, je leert werken onder druk, enzovoorts, enzovoorts. Nou, daar denken werkgevers anders over. Een bijbaantje tijdens je studie heeft geen enkele invloed op je kansen op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Belgische universiteit UGent. Over het algemeen wordt gedacht dat vakantie- en bijbaantjes het goed doen op je cv, uit sommige onderzoeken zou zelfs blijken dat je eerder wordt aangenomen, en een hoger salaris krijgt. Onderzoeker Stijn Baert van de vakgroep sociale economie wilde eens testen of dat wel klopt. Want misschien hebben heel goede kandidaten gewoon vaker bijbaantjes, bijvoorbeeld.

1000 neppe sollicitatiebrieven
Om de invloed van het bijbaantje te testen, stuurden de onderzoekers meer dan duizend neppe sollicitatiebrieven naar 252 echte vacatures in Vlaanderen. Ze maakten vier typen cv’s. Op de eerste cv stond alleen de studie, op de tweede had de afgestudeerde kandidaat tijdens de zomermaanden een vakantiebaantje gehad die niks met zijn studie of de functie in de vacature te maken had. In de derde cv had de kandidaat gedurende het hele academische jaar zo’n bijbaantje, en in de vierde cv had de kandidaat een vakantiebaantje gehad dat wél gerelateerd was aan de functie. Verder waren er geen verschillen in de cv’s.

Met deze typen konden de onderzoekers niet alleen testen of een bijbaantje van invloed is, maar ook of het uitmaakt wanneer en in welk veld. Wellicht vinden werkgevers het bijvoorbeeld geen goed teken dat een student niet al zijn energie in zijn studie stak: dit zou het geval kunnen zijn bij een bijbaan van een jaar, maar niet bij een vakantiebaantje.

Maar het bleek allemaal niet uit te maken. De onderzoekers konden geen enkel significant positief of negatief effect vinden op het vermelden van een vakantie- of bijbaantje in de cv. Alle fictieve kandidaten werden even vaak uitgenodigd.