Coachartikel

80% van de sollicitatiegesprekken gaat helemaal nergens over

Even een stellinkje voordat het jaar is afgelopen. Het is een beetje nattevingerwerk, maar ik doe het gewoon. Wat maakt mij het uit, het jaar is toch bijna achter de rug. Om de stelling te verduidelijken: bij 80% van de sollicitatiegesprekken gaat het bij minimaal één kant van de tafel slechts om de vorm en niet om de inhoud. In 80% van de gevallen heeft de werkgever of de sollicitant, misschien zelfs beiden, totaal niet nagedacht over wat hij/zij/genderneutraal zal vragen.

Ik moest er afgelopen vrijdag aan denken. Eerder vertelde ik over mijn not so guilty pleasure bezoek aan Thunderdome. Afgelopen vrijdag zat ik thuis op de bank te kijken naar een andere guilty pleasure: The Voice of Holland. Daar kan ik dus met intens plezier en zelfs ontroering naar kijken. Simpelweg omdat het format zo puur is. Men beoordeelt de kandidaat op de stem (de inhoud) en niet op het koppie (de randvoorwaarden). Konden we dat maar eens met sollicitaties doen.

Deze keer stond er een meisje, ik schatte haar een jaar of vijftien. Uit Horst kwam ze geloof ik. ‘Uit een klein dorpje’ noemde ze het zelf. Geen hipsterachtig meisje uit de Randstad met een leren jas met franjes, een broek met gaten, een kekke zonnebril met lichtbruine glazen en groen haar. Maar gewoon een leuk kind uit een klein dorp. Met een dijk, maar dan ook een dijk van een stem. Die de jury letterlijk en figuurlijk wegblies, met haar inhoud.

Misschien moeten wij ook maar eens gaan proberen om de stoelen tijdens een sollicitatiegesprek om te draaien en vragen te stellen die over de inhoud gaan en niet over de vorm. We zouden eens moeten proberen om die cliché vragen die je tijdens de sollicitatie geen steek verder brengen overboord te gooien. Sterke punten/zwakke punten/vijfjarenplan, zoek het lekker uit. Op zulke politiek correcte vragen krijg je ook politiek correcte antwoorden. Domme vragen, stomme antwoorden.

Aan de andere kant kan de sollicitant zich vaak ook wel wat assertiever opstellen. “Wat gaan ze me vragen?”, Nee dame/heer/genderneutraal, bedenk jij eens wat je over jezelf zou willen vertellen en wat je zou willen weten. Wat ga je doen, hoe ziet je dag eruit, in welk team neem je plaats en wat is je rol hierin? Laat je niet machteloos naar de slachtbank leiden, maar leid jezelf met de juiste vragen en het juiste verhaal naar die baan.

Het is een vastgeroest rollenpatroon waarin één van beide partijen of zelfs beide never nooit de informatie boven zien te halen die zij nodig hebben om een goede beslissing te maken. Vaak blijft het hele sollicitatiespel hangen in een theaterstuk. We stellen vragen en vertellen dingen omdat we denken dat dat van ons verwacht wordt.

Stiekem denk ik overigens dat er altijd wel een partij is die niet weet wat hij moet vragen. Maar de titel: ‘Alle sollicitatiegesprekken gaan he-le-maal nergens over’, was wel een hele botte titel boven dit artikel geweest.

Alvast fijne feestdagen!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.