6 tips om je kansen te vergroten op een goede carrièreswitch

Jouw transitiejaar optimaal benut.
Als je weet dat je een stap wilt zetten en je hiervoor de tijd hebt, kun je het projectmatig aanpakken door een transitiejaar in te richten. Dat klinkt misschien lang, maar als je nog veel uit te zoeken hebt en je netwerk niet erg op orde is, dan is deze termijn wel realistisch.

Ik zag laatst sollicitatiegoeroe Aaltje Vincent weer langskomen op LinkedIn, met de boodschap dat er zoveel krachten zijn die je tegen houden om een stap te zetten. Omdat het proces van erachter komen wat je nu precies wilt, waar je op je best bent en waar je kansen liggen, nog niet zo gemakkelijk is. En dan hebben we het nog niet eens over het concrete solliciteren. Kortom, het is een echt project. En tegelijkertijd een project dat je niet van tevoren kunt inplannen, omdat je onderweg telkens voor keuzes staat, die weer bepalend zijn voor je volgende stap.

In de vorige column schreef ik al over de voordelen van warm weggaan bij je huidige baan. Feit is dat veel mensen zich dat onvoldoende realiseren en weinig gebruik maken van de mogelijkheden die zij hebben in deze positie. Hieronder 6 tips om jouw transitiejaar optimaal te benutten:

  1. Maak de mentale (over)stap, jouw doel staat namelijk voorop. Dus werk geen 110% meer, maar ga naar 90%. Als je dat lastig vindt, bedenk dan dat ook je werkgever niet op een gedemotiveerde medewerker zit te wachten. En voer de druk bij jezelf op door goed te kijken naar die collega, die eigenlijk al veel eerder de stap had moeten zetten.
  2. Creëer tijd. Een stap zetten kost nu eenmaal veel tijd, vooral om allerlei zaken goed uit te zoeken. Een tip: ga 10 weken lang elke week een halve vrije dag opnemen en werk de andere helft vanuit huis.
  3. Kijk goed op intranet en maak gebruik van al die mogelijkheden die de organisatie vaak biedt aan trainingen en andere ondersteuning die jouw persoonlijke ontwikkeling stimuleren.
  4. Maak er een extravert jaar van. Vertegenwoordig de organisatie in brancheverenigingen, seminars, participeer in projecten en treed op als spreker. Goed voor jou, goed voor de organisatie.
  5. Overweeg om open kaart te spelen. Dat kan nuttig zijn als je bepaalde werkervaringen op wilt doen, contacten nodig hebt of graag coaching wil.
  6. Laat je niet onder druk zetten door een einddatum af te spreken, als het enigszins kan. Misschien loopt het wel anders en dan hijgt die datum in je nek.

Je zult zien dat als je dit proces planmatig aanpakt je veel duidelijkheid voor jezelf creëert.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.