6 tips om als starter een baan te vinden

Als je net bent afgestudeerd zit je vol positieve energie om aan de slag te gaan. Je gaat op zoek naar je eerste baan. Basisvoorwaarde is uiteraard dat je een sterk cv hebt en een goede motivatiebrief. Vaak kom je er al snel achter dat het als starter niet zo makkelijk is om een werkgever te overtuigen van jouw meerwaarde. Eén van de redenen waarom het waarschijnlijk zo stroef loopt is het gebrek aan relevante werkervaring op je cv. Ondanks dat je wellicht naast je studie een baantje had of actief was bij een studie- of studentenvereniging, is deze ervaring vaak onvoldoende om een werkgever direct te overtuigen.

Gelukkig is er meer dat je zelf kunt ondernemen om wel in de smaak te vallen bij je beoogde werkgever. Deze tips helpen je op weg met het vinden van een baan.

 1. Plaats een bericht op je social media
  Voor het vinden van een leuke vacature is het een quick win om een oproep op je Twitter, Facebook en LinkedIn te plaatsen. Zorg er wel voor dat jouw bericht onderscheidend is, noem bijvoorbeeld een aantal persoonlijke kwaliteiten. Als je op verschillende social media een redelijk aantal volgers hebt, dan wordt je bericht zeker gelezen en wellicht kunnen je volgers je ergens een ingang bieden.
 2. Vraag je ouders, vrienden en kennissen
  Vraag altijd je omgeving, zoals je ouders, vrienden, kennissen en inmiddels oud-studiegenoten of zij iets voor je weten. Het zal je verbazen hoe handig zo’n netwerk kan zijn. De meeste werkzoekenden komen via-via aan een baan.
 3. Schrijf je in bij een werving & selectie - of uitzendbureau
  Het kan nooit kwaad om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Tijdens het zoeken naar een fulltime baan is het doen van tijdelijk werk gebruikelijk. Er zijn maar weinig starters die direct een fulltime baan hebben. Daarnaast kan een werving & selectiebureau jouw profiel opnemen in hun bestanden en je wijzen op mogelijk passende functies.
 4. Zoek een stage of traineeship
  Geef je het zoeken naar een fulltime baan op? Kijk dan eens om je heen of er stages en traineeships bij interessante bedrijven zijn. Via een stage of traineeship kan je je netwerk enorm uitbreiden en kan je aansluitend wellicht blijven werken bij de werkgever waar je deze eerste werkervaring opdoet. Of het levert je inzichten op over wat je zoekt in een functie, en ook dat is nuttig.
 5. Doe vrijwilligerswerk voor je persoonlijke ontwikkeling
  Ook vrijwilligerswerk geeft je de mogelijkheid je netwerk uit te breiden. Daarnaast is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling en doe je mensenkennis op. Vrijwilligerswerk staat altijd goed op je cv.
 6. Bezoek netwerkborrels en evenementen
  Gedurende het jaar vinden veel netwerkborrels en evenementen van organisaties plaats die bijvoorbeeld door een brancheorganisatie worden georganiseerd. Vaak is het zo dat deze evenementen vrij toegankelijk zijn. Het loont daarom de moeite om eens te gaan ‘shoppen’ om je eigen netwerk uit te breiden. Denk eraan een visitekaartje mee te nemen en een goed praatje voor te bereiden!

Laat je er niet van weerhouden om eens een kijkje te nemen elders in het land dan in je eigen woonplaats. Bereid zijn tot verhuizen vergroot je zoekgebied enorm. Kijk ook eens op de pagina NRC Carrière vacatures: starters voor vacatures speciaal voor starters (0-2 jaar werkervaring).