6 opmerkingen waar een introvert niets mee kan

In dit blog deel ik opmerkingen die introverte mensen vaak te horen krijgen in functioneringsgesprekken of op hun werkplek. Dingen die voor jou heel logisch lijken, maar waar een introvert niet zoveel mee kan, of die zelfs voor frustratie zorgen.

Communiceren doen we elke dag. Soms bewust, maar het overgrote deel van wat we communiceren gebeurt onbewust. Hierdoor staan we vaak niet stil bij de impact van onze communicatie en omdat we allemaal verschillend zijn, kunnen opmerkingen over en weer nogal eens voor misverstanden zorgen. Komt dit je bekend voor?

Maak jezelf eens wat meer zichtbaar
Met stip bovenaan. Zucht, jaar in jaar uit komt-ie terug in het functioneringsgesprek. Wanneer gaat de leidinggevende beseffen dat een introvert het helemaal niet fijn vindt om op de voorgrond te treden? En waarom is dit de norm?

Neem nu eens een standpunt in!
Introverten houden ervan om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Ze kunnen zich heel goed inleven in anderen, waardoor het lastig kan zijn om een standpunt in te nemen. Want ja, er is altijd een andere kant van het verhaal toch? Niet altijd handig, maar zit je op advies te wachten, dan kan hij je dat uitstekend geven. Zeker wanneer je nog twijfelt of je geen dingen over het hoofd hebt gezien.

Denk eens niet zo moeilijk!
Man, bezwaar na bezwaar, vraag na vraag, om moe van te worden toch? Introverten zijn geboren om te denken! Liefst zo uitgebreid mogelijk. Alle mogelijke beren uit de weg ruimen, ja dat doen we graag! Op die manier weet je ook zeker dat het klopt en er niets vergeten wordt, maar vraag een introvert niet om niet te denken, want dat is onmogelijk.

Pff, wat ben jij traag zeg, kom eens in actie!
Echt, je zou ze een schop onder de kont willen geven, voor wat meer actie. Soms denk je echt: komt-ie nog in beweging? Een introvert heeft nu eenmaal meer tijd nodig om informatie te verwerken en om dingen te laten bezinken. Zijn systeem werkt net iets trager als dat van een extravert die snel in de actiestand schiet. Ook al denk je soms van wel. De introvert doet het niet expres!

Je moet gewoon eens op je bek gaan!
Zeg dit nooit tegen een introvert. Vrijwillig op je bek gaan? Al zou hij het willen, het lukt gewoon niet! Het waarschuwingssysteem van een introvert staat namelijk altijd aan, het in kaart brengen van gevaar, knelpunten, beren noem maar op. Je steekt toch ook niet zomaar een snelweg over zonder te kijken?

Wat ben jij serieus zeg! Of nog leuker: wat kijk jij boos!
Nee, introverten hangen niet als eerste in de lampen. Houden niet zo van koetjes en kalfjes-gesprekken, maar praten graag over serieuze dingen. Tja, dat is nou eenmaal hun natuurlijke voorkeur. Zit je echter met een serieus probleem, dan weet je dat het bij hem veilig is én dat er een oplossing komt. Hij zal altijd naar je luisteren.

Nogmaals: communicatie gebeurt vaak onbewust. Krijg je vaak deze opmerkingen? Geef dan aan hoe jij in elkaar zit. En dat je nu eenmaal anders op dingen reageert of dingen op een andere manier aanpakt. Niks mis mee, want het is gewoon jouw manier.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.