Coachartikel

55 plus en toe aan een andere baan?

10 tips om jezelf serieus te nemen in die laatste 25% van je loopbaan.

Over een aantal jaren kunnen we het ons waarschijnlijk nauwelijks meer voorstellen: ooit was het ongebruikelijk om na je 50ste, en zeker na je 60ste, nog van baan te veranderen. Als je nu een stap wilt maken, reageert je omgeving vaak verschrikt. Je gaat toch niet al je zekerheden loslaten? Je hoeft toch helemaal niet zo lang meer?

Keer het eens om: ‘Ik heb nog maar zoveel jaar om mijzelf uit te proberen’
Wat als je nu echt uitgekeken bent op je baan? Of wanneer je subtiel (en wellicht ook minder subtiel) naar buiten geduwd wordt? Of wanneer je gewoon veel zin hebt om nog wat nieuws te doen? In plaats van te denken: ‘Ik moet nog maar zoveel jaar’, kun je ook denken: ‘Ik heb nog maar zoveel jaar om mijzelf deze nieuwe ervaring te gunnen’. Bovendien: de tijd van het zachtjes uitrijden na je 55ste is gewoon voorbij: de periode die daarna komt, is gewoon nog zo’n 25% van ons werkzame leven. Het is geen kwestie van even op je tanden bijten en het is voorbij. Dus neem jezelf serieus en onderzoek wat de mogelijkheden zijn om weer meer plezier in het werk (leven) te hebben.

10 Tips die je helpen doordacht in actie te komen:
1. Wacht niet tot het water je aan de lippen staat.

Je jarenlang verbijten, gefrustreerd terug naar huis rijden, ‘s morgens zo weinig zin hebben: het is niet alleen zonde van je leven, het is ook gemiste tijd om je op iets nieuws voor te bereiden.

2. Handel niet overhaast
Gun jezelf de tijd om goed te onderzoeken waar je mogelijkheden liggen en hoe je je kansen kunt vergroten. Als je te globaal onderzoekt, loop je de kans terecht te komen in een veel te volle vijver of een beroep dat allerlei kanten heeft die je niet aanspreken. Als bepaalde rollen/branches je aanspreken, kijk dan in de tweede lijn van je LinkedIn-netwerk. Daar kun je wellicht mensen vinden die je uit eerste hand kunnen vertellen hoe het is om in deze rol/branche te werken.

3. Check of je met minder financiële middelen kunt leven.
We hebben allemaal financiële verplichtingen, maar die hebben we voor een belangrijk gedeelte ook zelf in de hand. Hoe zwaarder je financiële druk, hoe minder ruimte je jezelf kunt geven om te experimenteren. Is die vakantie, die nieuwe badkamer en dat grote huis je de druk waard, of kun je je speelruimte vergroten.

4. Realiseer jezelf: onderzoeken verplicht je tot niets
Als je soms overmand wordt door angst dat het mis gaat en je zonder werk komt te zitten. Met onderzoeken kun je ook beginnen zonder dat je risico’s loopt. Het geeft je de kans om onderweg kansen te vinden en meer vertrouwen te krijgen.

5. Verleid jezelf met kleine acties
Vaak is het een combinatie van angst (voor als het misgaat), drukte met de zaken van alledag en een gevoel van niet weten waar te beginnen, waardoor je niet in actie komt. Het idee dat je aan het begin staat van een groot, zwaar en risicovol traject, maakt onbewust dat we het nog maar even een maandje uitstellen. En de maand erna weer. Begin met kleine stapjes door er eens over te praten met een goede vriend of jezelf aan te melden bij een vacaturesite.
Als je dit herkent lees dan ook het artikel: de kunst van het Kaizen.

6. Benut interne kansen
Binnen grotere organisaties liggen er soms kansen om intern door te schuiven of iets binnen je baan te veranderen. Zeker als de organisatie bezig is met een thema als mobiliteit, jobcrafting of duurzame inzetbaarheid. Laat deze kans niet lopen en meld je direct aan. De spotlights zijn namelijk dan op jou gericht en iedereen wil dat jij een lichtend voorbeeld wordt.

7. Denk na over de rol van je werkgever
Elke werkgever heeft er baat bij dat jij gemotiveerd je werk doet of anders (liefst opgewekt) vertrekt. Vaak is er dus een deal te maken over het meebetalen aan een opleiding, het opdoen van nieuwe ervaringen, een terugkeergarantie of de garantie van opdrachten bij de organisatie als jij als zelfstandige aan de slag gaat. Maar kijk wel eerst goed hoe het anderen vergaan is die meer openheid toonden. Weeg de risico’s af. En alleen als je heel zeker bent van je kansen ga je akkoord met een afscheidsdatum.

8. Optimaliseer jezelf als product.
In netwerkgesprekken kun je steeds scherper proberen te krijgen hoe je jouw ervaring kunt gebruiken bij iets waar behoefte aan is. Begin bij voorkeur niet iets heel nieuws (waarbij je je ervaring niet meer gebruikt), want dan heb je meer concurrentie en verdien je waarschijnlijk een stuk minder. Maar kun je bijvoorbeeld jouw jarenlange ervaring in het onderwijs ook heel goed gebruiken bij een adviesbureau in het onderwijs? 

9. Kijk aan welke knoppen je kunt draaien. (Misschien hoef je wel helemaal geen andere baan).
Soms zoeken we ook teveel ons geluk in werk alleen. Alsof een baan in al die behoeftes die we hebben, kan voorzien. We willen een gezellig team, ons maatschappelijk nuttig voelen en inhoudelijk uitgedaagd worden. Soms helpt het om naast je werk een hobby te zoeken om bepaalde behoeftes die je hebt, te bevredigen. Door je vrijwilligersbaan bij die stichting die dat weeshuis in Colombia runt, wordt die maatschappelijke component een stuk minder belangrijk in je werk. Of heb je genoeg aan je wat saaiere collega’s omdat je in een gezellig bandje bent gaan spelen. Of hoef je niet meer die baan in de culturele sector nu je als vrijwilliger zo lekker bezig bent bij het Filmfestival. Altijd al een eigen restaurantje willen hebben? Misschien kun je wel een avond per week voor weinig meehelpen in dat gezellige buurtrestaurant.

10. Investeer in jezelf.
Neem er de tijd voor en durf te investeren in een opleiding of een loopbaantraject. (Ik weet het: dit is een ‘Wc-eend adviseert Wc-eend’). Juist omdat onze loopbanen langer worden, is het steeds logischer om onderweg eens bij te tanken met een jaar opleiding, in plaats van werken. Werk is nu eenmaal een belangrijk deel van ons leven. Niet alleen in tijd, maar ook in mogelijkheid om onze talenten te benutten en plezier te hebben. Als je dit artikel tot hier gelezen hebt, heb je al een mooie investering gedaan. In andere artikelen kun je lezen over hoe je het handigst kunt netwerken of welke stappen je concreet kunt zetten. Om jezelf zo te verleiden niet te stoppen met onderzoeken aan welke knoppen je kunt draaien. Ook als je 55 plus bent.

Meer tips lezen? Lees dan het uitgebreide artikel op www.loopbaanonderhoudsgroep.nl.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine) 
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.