Advertentie
De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Wat is stadsverwarming precies?

Momenteel hebben zo’n half miljoen Nederlandse huishoudens een stadsverwarming. Stadsverwarming is een van de manieren om warm water te krijgen en je huis te verwarmen, zonder gebruik te maken van gas. Het bijzondere van stadsverwarming is dat je geen eigen cv-ketel nodig hebt.

Stadsverwarming in huis wordt geregeld via een netwerk van waterleidingen, beter bekend als een warmtenet. Aan een van de kanten van het netwerk heb je een grote warmteopwekker, zoals een elektriciteitscentrale, fabriek of afvalverwerker. Aan de andere kant van het netwerk zitten de huizen en bedrijven aangesloten. Bij de bedrijven gaat vaak de restwarmte verloren, maar bij stadsverwarming wordt dit restwarmte, via het netwerk van waterleidingen, gebruikt om de woningen en bedrijven te verwarmen.

Vanaf de warmteopwekker gaat het warme water/restwarmte via de waterleidingen naar een warmteoverdrachtstation. Hierna volgt het warme water/restwarmte zijn weg naar de huizen en bedrijven die hierop zijn aangesloten. Deze huizen en bedrijven geven weer afgekoeld water af wat vervolgens weer terug gaat naar de warmtebron. Hierna begint dit hele proces weer opnieuw. Dit zorgt er ook voor dat de CO2-uitstoot tot wel 50% wordt verminderd.

Leidingen warmtenet
Doordat de leidingen van het warmtenet door de kruipruimte lopen is het van belang dat dit goed gecontroleerd wordt. Door bijvoorbeeld slechte of onvolledige isolatie van een kruipruimte met stadsverwarming hoopt zich uiteindelijk vocht op in de kruipruimte. Dit komt omdat het water in de leidingen wel een temperatuur heeft van 80 graden.

Dit is te vergelijken met een douche of bad zonder ventilatie of een raampje open te zetten. De badkamer verandert hierdoor al snel in een sauna. Doordat de stoom geen kant op kan blijft het in de badkamer hangen. Ditzelfde gebeurt dus in een kruipruimte. Het vocht zal ondanks de gesloten ruimte toch een manier zoeken om weg te trekken. Dit gebeurt vaak via de muren van een woning bijvoorbeeld. Met als gevolg dat er kans is op schimmel, bodemproblemen, houtrot en ongedierte. Vandaar dat het van belang is dat je kruipruimte ventilatie op orde moet zijn als je stadsverwarming hebt.

Verloren warmte
Een slecht geventileerde en geïsoleerde kruipruimte zorgt er bovendien voor dat warmte verloren kan gaan. Leidingen die niet goed geïsoleerd zijn verliezen namelijk hun warmte. Dit kan zorgen voor grote problemen, maar is verrassend genoeg goed op te lossen door de juiste kruipruimte ventilatie en isolatie te hebben.

Een vochtige kruipruimte is te ontdekken aan bijvoorbeeld condensplekken op ramen, veel beestjes (zoals pissebedden, spinnen en zilvervisjes) of schimmel- en vochtplekken, iets boven de plinten.


Broa Vloerisolatie is specialist op het gebied van isolatie en ventilatie van kruipruimtes en vloeren. Wij hebben al vele klanten mogen helpen met hun problemen omtrent kruipruimtes en vloerisolaties.

XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.