Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

3 genomineerde auteurs over hun liefde voor literatuur (2)

Zes boeken maken kans op de BookSpot Literatuurprijs 2018 die 8 november wordt uitgereikt. De genomineerde auteurs vertellen, verdeeld over twee artikelen, over hun boek en hun inspiratie. In dit artikel Tommy Wieringa, Suzanna Jansen en Peter Middendorp.

Peter Middendorp (rechts op de foto) – genomineerd voor Jij bent van mij

Waarom moeten we uw boek lezen?
“Omdat het een aangrijpende leeservaring is. Toen de moordenaar van Marianne Vaatstra was gepakt, ben ik naar zijn boerderij gereden, bij mij in de buurt. Die zag er ongelooflijk normaal uit. Ik vroeg me sterk af: hoe zag dat gezinsleven er hierbinnen uit? Dat gegeven heb ik geleend voor mijn roman. Ik heb me geprobeerd te verdiepen in dit type dader, zonder hem vrij te pleiten.
Als lezer kun je je bedrogen voelen: je leeft mee met mijn hoofdpersoon, tot je je ineens weer realiseert dat hij iets verschrikkelijks heeft gedaan. Hij is een onbetrouwbare verteller, die voor zichzelf probeert te verantwoorden waarom hij een moord heeft gepleegd en erover heeft gezwegen.
We denken graag: iemand die iets geks doet, is gek. Een comfortabele gedachte, want daarmee is hij niet een van ons. Maar dat is mijn hoofdpersoon wel. Dat is het enge. Hij is geen psychopaat, maar heeft psychologische diepgang. Een vader en een dader.”

Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik heb Misdaad en straf van Fjodor Dostojevski herlezen toen ik aan mijn boek begon. Technisch onhandig dat het begint met een moord, want daarna is de spanning eigenlijk weg, maar toch blijft het boeiend. Een combinatie van ambacht, techniek, talent en geestkracht.”

Suzanna Jansen – genomineerd voor Ondanks de zwaartekracht

Waarom moeten we uw boek lezen?
“Je wordt meegenomen in het leven van twee jonge mensen die de moed hebben iets te doen waar niemand op zit te wachten. Vanaf de optimistische jaren twintig, het machinetijdperk dat alles zal veranderen, jagen ze hun droom na.
Cornelis van Eesteren wordt architect tegen de wil van zijn vader en ziet het als zijn levenstaak de nieuwe tijd vorm te geven. Steffa Wine wordt danseres in een tijd dat zoiets een schande was en is daarmee pionier in een vak dat niet eens bestond. Hun compromisloosheid en gedrevenheid is fantastisch. Maar ze betalen ook een prijs.
Samen hebben ze de wederopbouwwijk gevormd waarin ik ben opgegroeid: ontworpen door Van Eesteren en bezield door de balletschool van Steffa Wine. Ik had net zo’n vurige droom en het boek vertelt hoe het daarmee evengoed mis kan gaan. Maar het verhaal is universeler: mijn boek laat zien hoe we met zijn allen proberen het leven vorm te geven en waarom kunst daarbij noodzakelijk is.”

Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
De eeuwige bron van Ayn Rand inspireerde me enorm bij het schrijven van mijn boek. Het vuur van hoofdpersoon Roark en de onverbiddelijke trouw aan zijn visie, ongeacht wat dat hem kost, joegen mij voort bij mijn werk. Prachtig dat je met woorden alleen zo’n passie kunt overbrengen.”

Tommy Wieringa (links op de foto) – genomineerd voor De heilige Rita

Waarom moeten we uw boek lezen?
“Om je ervan te vergewissen dat er leven is voorbij de Randstad en dat de periferie net zo goed tot ons land behoort als het centrum; mogelijk is het er zelfs interessanter. Mijn roman speelt zich af in een krimpregio in Twente, een fijne bestemming voor senioren om met een e-bike doorheen te fietsen, maar je kunt er beter niet oud worden in een boerderijtje achteraf. Het idyllische landschap herbergt veel eenzaamheid.
Mijn hoofdpersoon Paul is 50 en woont met zijn vader in zo’n boerderij. Ik wil het verdrietige gegeven laten zien van volwassenen die altijd kind zijn gebleven omdat ze het ouderlijk huis nooit verlaten hebben, en nu met mantelzorg belast zijn. Als zijn vader naar het ziekenhuis moet, is Paul voor het eerst in zijn leven helemaal alleen op de boerderij. Zijn angsten ontwikkelen zich tot paranoïde wanen. Volgens mij was het Hermans die zei: grote literatuur is provinciale literatuur. Laten we hopen dat dat gelukt is.”

Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik gebruik andermans literatuur altijd sterk om mezelf op gang te houden en mezelf aan te sporen. Bij het schrijven van mijn vorige roman, Dit zijn de namen, was ik sterk onder de indruk van Hotel Savoy en Radetzky March van Joseph Roth. Er zijn weinig schrijvers die het menselijk gedrag met al zijn tekortkomingen, glorie en verlangen zo scherp doorzien.”

50.000 euro voor de winnaar

Op de Shortlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018 staan zes boeken die zijn genomineerd voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. Op 8 november wordt in RTL Late Night bekendgemaakt welk boek de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. De genomineerde boeken zijn te koop op bookspot.nl.

Tekst: Kim van der Meulen
Portretfoto’s: Gary Doak, Jeroen W. Mantel, Tessa Posthuma de Boer