Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

3 genomineerde auteurs over hun liefde voor literatuur (1)

Zes boeken maken kans op de BookSpot Literatuurprijs 2018 die 8 november wordt uitgereikt. De genomineerde auteurs vertellen, verdeeld over twee artikelen, over hun boek en hun inspiratie. In dit artikel Peter Verhelst, Aukelien Weverling en Arjen van Veelen.

Peter Verhelst (links op de foto) – genomineerd voor Voor het vergeten

Waarom moeten we uw boek lezen?
“Omdat ik geprobeerd heb vorm te geven aan verdriet. Dat wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar dat is het niet noodzakelijk: het is een oerkracht die ons in beweging zet. Toen mijn moeder in 2015 stierf, zag ik wat een ravage het aanrichtte in mijn familie. Mijn vader, een imposante figuur, werd plots een totaal vernietigde man. De wereld die je altijd hebt gekend is plotseling raadselachtig, en lijkt zinloos.
Ik wilde onderzoeken wat verdriet betekent en het omzetten in literatuur. Dat is letterlijk wat ik doe in mijn boek: zelfs in een haiku, zowat het onnozelste wat er is, probeer ik vorm te geven aan verdriet.
Mijn boek is dan ook een ode aan het menselijk vermogen om kunst te maken: veel kunst zou er niet zijn zonder verdriet. Het biedt troost te weten dat dit gevoel overal ter wereld hetzelfde is en ons niet alleen kapotmaakt, maar ook schoonheid voortbrengt.”

Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik heb mateloze bewondering voor Samuel Beckett. Hij slaagt erin mensen in hun lulligheid te tonen, maar tegelijkertijd vieren ze de zinloosheid. Hij schrijft fenomenaal goed, zonder gedoe en zonder beelden. Zijn boek Gezelschap telt nog geen vijftig pagina’s, maar is zo troosteloos kaal dat het troostend wordt.”

Arjen van Veelen (midden op de foto) – genomineerd voor Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Waarom moeten we uw boek lezen?
“Het is een ode aan vriendschap en een manier om betekenis te geven aan het verlies daarvan. Mijn boek is losjes gebaseerd op het overlijden van mijn goede vriend en schrijver Thomas Blondeau, die in 2013 plotseling overleed. Daarmee heeft het een autobiografisch element, maar het verhaal gaat verder dan mijn eigen sores. Vriendschap en verlies zijn universele thema’s. Ze bieden in mijn boek tegenwicht aan de huidige tijd, waarin menselijke relaties en vriendschappen gedomineerd lijken te worden door algoritmes en de vluchtigheid van sociale media.
Mijn boek is zowel een essayistisch verhaal als een reisverhaal: de hoofdpersoon gaat naar Alexandrië om de boeken van zijn overleden vriend in de beroemde bibliotheek te zetten. Thomas wilde met zijn werk de eeuwigheid bereiken; ik wilde zien in hoeverre ik die wens alsnog in vervulling kon laten gaan. Op een manier die voor iedereen interessant is.”

Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
‘Terwijl ik aan mijn boek werkte, las ik Zen and the Art of Motorcycle Repairs van schrijver en filosoof Robert M. Pirsig. Formeel gaat het over een persoonlijke crisis en zenboeddhisme, maar het is tegelijkertijd een autobiografisch en essayistisch boek. En een roadtrip, waarin de klassieke oudheid een rol speelt. Heel inspirerend.”

Aukelien Weverling – genomineerd voor In alle steden

Waarom moeten we uw boek lezen?
“Mijn boek schetst een beeld van Nederland in 2070, waarin we in een dystopie leven. Alles wat ik beschrijf is fictief, maar gebaseerd op huidige ontwikkelingen. Zo wordt iedereen online in de gaten gehouden en bouwen grote bedrijven hele wijken, wat Ikea bijvoorbeeld in Europese steden wil doen.
Als je te veel water hebt gebruikt, knipt er een schandelamp boven je woning aan en zit je een tijd zonder, een systeem waar in Masdar City in Abu Dhabi mee wordt geëxperimenteerd. En het idee van wijken die zijn opgedeeld naar inkomen, waarbij mensen boven hun werk wonen en onder hun werk winkelen, baseerde ik losjes op het multifunctionele gebouw De Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. Losjes, want zijn visie voor deze ‘verticale stad’ is eerder utopisch dan dystopisch.
Wat ik wil zeggen: je kunt vandaag de keuzes maken die de wereld van morgen, zoals die geschetst wordt in In alle steden, onmogelijk maken.”

Wat is uw meest inspirerende boek aller tijden?
“Ik geloof niet in één boek dat me het meest geïnspireerd heeft. De stijl waarin een boek geschreven is moet het verhaal ondersteunen, vind ik. Dat doet Joseph Heller in Catch 22 bijvoorbeeld prachtig: alles aan dit boek is een catch 22. Naast een goed verhaal moet er een melodie in de taal zitten.”

50.000 euro voor de winnaar

Op de Shortlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018 staan zes boeken die zijn genomineerd voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. Op 8 november wordt in RTL Late Night bekendgemaakt welk boek de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. De genomineerde boeken zijn te koop op bookspot.nl.

Tekst: Kim van der Meulen
Portretfoto’s: Tessa Posthuma de Boer, Stijn van Santen, Stephan Vanfleteren