Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Wie vermogen wil opbouwen, moet nu in de markt zitten

Technisch analist Royce Tostrams is buitengewoon positief over het aankomende beursjaar. Europese aandelen, Amerikaanse tech-aandelen en wereldwijd vastgoed zijn favoriet. Dan moeten de belangrijke Amerikaanse indices hun all time high wel weten te doorbreken.

2016: beleggen of sparen?

‘Beleggen. Ik verwacht dat zakelijke waarden (aandelen en vastgoed) beter renderen dan obligaties, en de afgeleide daarvan, sparen. De rente blijft laag. Dat betekent dat de concurrentiepositie van de spaarrekening ten opzichte van een beleggingsrekening verder verslechtert. Het beleid van de Europese Centrale Bank zal de beurs sterk beïnvloeden. De lage rente en de goedkope euro, die hiervan het gevolg zijn, zorgen voor een gunstige mix, die vergelijkbaar is met de beurssituatie in de jaren negentig. Toen steeg de AEX met 300 procent in vier jaar tijd.’

Wat zijn uw economische verwachtingen voor 2016?

‘Ik verwacht dat de westerse economieën langzaam maar zeker op stoom komen. Dat kan ook bijna niet anders met het verruimende monetaire beleid van de centrale banken. Dat geldt in het bijzonder voor de eurozone. Er is zo veel geld in de Europese economie beschikbaar dat het bijna over de rand klotst. De ruime beschikbaarheid van geld en het ontbreken van goede beleggingsalternatieven maken aandelen en vastgoed interessant.’

Binck Royce Tostrams 02_klein

In 2015 viel China van zijn voetstuk. Hoe gaat het daar verder?

‘De toonaangevende SSE-index van de beurs van Shanghai heeft zo’n vijftig procent van de waarde verloren. Ik denk dat de pijn nu wel in de koersen verdisconteerd is, zoals dat dan heet, en dat daarmee de bodem is gezet.’

Wordt 2016 een goed beursjaar?

‘Dat lijkt me wel. Maar koersen gaan nooit in een rechte lijn omhoog. Veel zal afhangen van Wall Street. Wij zijn slechts volgers. Een van de belangrijkste struikelblokken zijn de all time highs van de verschillende Amerikaanse indices. De all time high van de Dow Jones Industrial index ligt op 18.351,36. Die van de S&P 500 bedraagt 2.134,72. En het hoogste punt van de Nasdaq 100 staat op 5.231,94 punten. We zijn nu slechts luttele procenten van de toppen verwijderd. Slaagt Wall Street erin om over deze hindernis te springen, dan kan het beursfeest beginnen. Volgens de klassieke Dow Theory moet elk nieuw top van de Dow Industrials wel eerst worden bevestigd door een nieuw high van de Amerikaanse transportindex. Ik wil graag een lans breken voor een alternatieve redenering. In het tijdperk van de digitale revolutie is economische groei niet langer terug te zien in meer fysiek transport. Een opleving komt nu eerder tot stand door digitale diensten. Dan kijken we dus niet alleen naar de Amerikaanse transportindex, maar vooral naar de Nasdaq 100 index. En laat de Nasdaq nu bijna op een all time high staan.’

2016 wordt…

‘… een sterk jaar met veel turbulentie. Wie vermogen wil opbouwen, moet nu in de markt zitten.’

tostramsinfographicdef2

Royce Tostrams

2009 Winnaar Gouden Stier
2003
door Beleggers Belangen uitgeroepen tot beste analist van het jaar
1999 Oprichting Tostrams Groep, dat onafhankelijk beleggingsadvies, cursussen en trainingen geeft aan particuliere en professionele beleggers op basis van technische analyse.

BINCK_VISUAL_BOEK_2016_gesneden_groot

Beleggen in 2016

De prognoses van 5 beleggingsexperts
Dit interview is een gedeelte van het interview met Royce Trostrams dat is opgenomen in het boekje ‘Beleggen in 2016’ van Binck.

Start met beleggen bij Binck en u ontvangt het boekje plus €200 transactietegoed.

De in deze advertentie gepubliceerde tekst betreft fragmenten uit een interview dat is opgenomen in het door Binck samengestelde boekje ‘Beleggen in 2016’. Tekst geproduceerd door Elsevier Media Lab, december 2015.
Dit interview betreft de mening van de geïnterviewde en komt niet voor rekening van Binck en is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Beleggen brengt meer risico’s met zich dan sparen. Uw inleg kan verloren gaan. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.