Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Je geld laten beleggen door een bank is niet duur

Op een spaarrekening levert je spaargeld op dit moment weinig op. Je geld laten beleggen door een bank kan een slimme optie zijn om meer rendement te halen. “Mijn vermogen is sinds ik ben gestart in juli 2016 in totaal met ruim 6 procent gegroeid.”

Communicatieadviseur Dirk Jan Cock (51) belegde jarenlang zelf geld in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere financiële instrumenten. Nu doet hij het anders, met een groeiend vermogen als gevolg.

“Ik wil iets achter de hand hebben voor als ik straks gepensioneerd ben,” legt hij uit. “Ik vond echter dat ik te veel tijd kwijt was met het bijhouden van de financiële ontwikkelingen. Sinds twee jaar laat ik mijn geld daarom beleggen door mijn bank, BinckBank. Beleggen via Binck Forward kost me weliswaar een klein bedrag per jaar, maar het grote voordeel is dat ik niet zelf meer de beurskoersen hoef bij te houden. Ik geef het uit handen. Ik ben bereid beleggingsrisico’s te lopen en heb daarom een offensief risicoprofiel. Mijn vermogen is sinds ik ben gestart in juli 2016 in totaal met ruim 6 procent gegroeid.” Hierbij moet worden opgemerkt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst bieden.

Beleggen voor pensioengat

Voor Dirk Jan is vooral zijn oude dag belangrijk. Hij ziet dat pensioenregelingen minder riant worden. Enerzijds komt dat omdat de pensioenfondsen door de financiële crisis en door de lage rente zijn verzwakt. Anderzijds worden we steeds ouder waardoor we dus, na ons arbeidzame leven, vaak langer pensioen ontvangen. De overheid wil dat Nederlanders meer verantwoordelijkheid nemen voor hun financiën. Dat heeft ook te maken met de veranderende arbeidsmarkt. Had je vroeger een baan voor het leven, tegenwoordig wisselen mensen vaker van werkkring. Of ze zijn zzp’er. Ze bouwen pensioen op bij verschillende fondsen of moeten het helemaal zelf regelen. Dat kan leiden tot het beruchte pensioengat. Eén op de drie Nederlanders krijgt daarmee te maken, blijkt uit onderzoek (AFM, 2015). Als ze stoppen met werken blijken ze maandelijks (veel) minder geld te ontvangen dan waarop ze hadden gerekend.

Straks naar Australië

“Ik zou eigenlijk niet eens weten of ik een pensioengat heb,” bekent Dirk Jan, die zegt te vermoeden dat er wel wat aanvullingen nodig zullen zijn op zijn oudedagsvoorziening. “Ik lees natuurlijk ook over problemen rondom pensioenfondsen en andere trends die maken dat je, als je stopt met werken, misschien minder te besteden hebt dan je nu denkt. Ook om die reden vind ik het een prettig idee dat ik extra vermogen kan opbouwen door maandelijks geld te laten beleggen. Ik kan het nu goed missen en het geeft een goed gevoel te weten dat ik later wat extra heb.

Ik hoop natuurlijk dat het financieel meevalt als ik stop met werken. Niet omdat ik dan dure auto’s of een boot zou willen kopen. Zo ben ik niet. Het lijkt me leuk veel te gaan reizen en prettig te blijven leven. Zuid-Afrika of Zuid-Amerika trekken me. Of Australië. Dat ligt zo ver weg en is zo duur dat ik er nu niet over denk om daar op vakantie te gaan. Maar in de toekomst… wie weet.”

Stel je doelen

Het idee dat geld laten beleggen door een bank duur is, klopt niet meer. Door nieuwe technieken en digitalisering zijn de kosten sterk gedaald. Bij BinckBank kan dat al voor maximaal 0,78% van het belegd vermogen per jaar (tariefwijzigingen voorbehouden).

Ook wie weinig beleggingsrisico wil lopen, en daarom genoegen wil nemen met kans op een meer bescheiden rendement, kan nu gunstig uit zijn door de bank te laten beleggen in plaats van het zelf te doen.

Wel is belangrijk dan goed je wensen kenbaar te maken en heldere beleggingsdoelen te stellen. Deze wensen kun je aangeven in het beleggingsplan dat voor jou op maat wordt opgesteld. Die doelen bepalen namelijk -in combinatie met je financiële situatie- welke mate van risico het meest passend is.

Wie op latere leeftijd begint met beleggen moet wat voorzichtiger zijn dan jongeren. Die hebben immers alle tijd om een minder goed beleggingsjaar te compenseren met toekomstige uitschieters omhoog. Cock: “Ik ben een voorzichtige belegger. BinckBank belegt voor mij zonder al te veel risico’s. Ik ben gestart met het inleggen van een bepaald bedrag waarmee wordt belegd, en maandelijks stort ik 100 euro bij. Nu ik erover nadenk: misschien moet ik dat verhogen naar 200 euro. Dan groeit mijn vermogen misschien net iets sneller.”
Fotografie: Mark Kuipers

Wat zijn uw doelen?
Heeft u al nagedacht over doelen die u belangrijk vindt? Wellicht is het een idee om uw geld te laten beleggen. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden van Laten Beleggen, met oog voor rendement én vermogensbehoud of download de handige informatiebrochure. Specifiek benieuwd naar een oplossing om te laten beleggen voor uw pensioen? Lees dan meer over Binck Pensioen. Dit is een oplossing van BinckBank die het mogelijk maakt om uw geld te laten beleggen met een aantrekkelijk belastingvoordeel. Kijk op de website van Binck Pensioen om te zien of dit belastingvoordeel ook voor u geldt.
Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen. Uw inleg kan (gedeeltelijk) verloren gaan.