Advertentie
De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zo voorkom je ongevallen op de fiets

Nederland is een fietsland. Het volk gebruikt de tweewieler al jaren om zich van A naar B te verplaatsen, waardoor ons land inmiddels meer fietsen telt dan inwoners. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje; zo ook op het favoriete vervoersmiddel van de Nederlander.

Fietsongevallen zijn door het grote aantal fietseigenaren in de lage landen geen opmerkelijk nieuws meer. Regelmatig gebeuren er verkeersongelukken met het rijtuig. In enkele gevallen heeft een dergelijk ongeval zelfs een dodelijke afloop. Sinds 1 juli 2019 heeft de Rijksoverheid maatregelen genomen om het aantal fietsongelukken te reduceren. Dit uitte zich in de vorm van een verbod op het vasthouden van mobiele telefoons tijdens het fietsen. Echter kun je zelf nog meer stappen zetten om de kans op een ongeval te beperken. De volgende tips maken het fietsen veiliger voor jou en je omgeving.

Voorkom afleiding
Afleiding kan in het verkeer desastreuze gevolgen hebben. Het verschuift je aandacht van het verkeer en je omgeving naar iets dat daar niet aan verwant is. Alhoewel een deel van de afleiding in het verkeer door de invoering van de maatregelen rondom het gebruik van mobiele telefoons uit de wereld is geholpen, bestaan er nog voldoende afleidingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan het herhaaldelijk kijken op de snelheidsmeter, of storende geluiden en beelden langs het fietspad. Als je merkt dat je hier last van hebt, kan het lonen om jezelf te trainen meer op de weg en het verkeer te letten. Haal bijvoorbeeld de snelheidsmeter van de fiets af om toekomstige afleiding te voorkomen.

Gebruik een telefoonhouder voor navigatie
Alhoewel het vasthouden van een telefoon op de fiets niet meer is toegestaan, kan een telefoonhouder een uitkomst bieden wanneer je de weg probeert te vinden. Met een telefoonhouder fiets je namelijk zonder je mobiele apparaat in de hand te houden. Dit is volgens de huidige wet- en regelgeving wél toegestaan.

In de praktijk blijkt dat mensen zich niet altijd aan de regels houden en hun telefoon in de hand als navigatietool gebruiken. Een telefoonhouder biedt een veiligere oplossing voor dit probleem en voorkomt daarnaast de kans op een boete.

Word gezien
Zichtbaarheid is zeer belangrijk in het verkeer. Door ervoor te zorgen dat andere weggebruikers je zien, reduceer je de kans op gevaarlijke situaties. Controleer altijd of je licht het doet voordat je in het donker vertrekt. Zet ook in andere omstandigheden waarin het zicht beperkt is, zoals tijdens mistig weer, je licht aan. Dit zorgt er niet alleen voor dat anderen je beter zien, maar zelf heb je ook meer zicht op de weg en eventuele obstakels.

Fiets zonder omgevingsfactoren
Uiteindelijk is de beste manier om een ongeluk op de fiets te voorkomen door alle afleiding, inclusief andere weggebruikers, te vermijden. Dit klinkt als een onmogelijke opgave, maar de oplossing ligt dichter bij huis dan je wellicht zou denken.

Thuis sporten is de nieuwe rage, zeker in tijden van corona. Met de beste hometrainer recreëer je de fietservaring in je huiskamer zonder de kans op ongelukken. Dat maakt dit de ideale oplossing voor een veilige fietservaring.

Sinds 2016 helpt BikeVision sportievelingen die van fietsen houden op weg met reviews, artikelen en andere waardevolle informatie.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.