Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Podcast: je auto als energiecentrale voor je deur

Elektrische auto’s hebben veel meer in hun mars dan ons ‘alleen maar’ vervoeren zonder schadelijke uitstoot. Het zijn óók kleine energiecentrales. Hoogleraar Ad van Wijk legt in deze verhelderende podcast uit hoe dat precies zit.

Onze auto’s gaan een cruciale rol spelen in de energievoorziening van de toekomst: dat voorspelt Ad van Wijk, hoogleraar future energy systems aan de TU Delft. In zijn boek ‘Our Car as Power Plant’ stelt hij dat auto’s zich zullen ontwikkelen tot mobiele energiecentrales. De verbrandingsmotor zal volgens hem helemaal verdwijnen. In deze podcast gaat hij er dieper op in.

Beluister hier de podcast:

Windenergie tanken

Het is onomkeerbaar: de toekomst van onze mobiliteit is ‘zero emission’. Elektriciteit uit accu’s, brandstofcellen op waterstof, diverse vormen van gas: het zijn allemaal stappen op weg naar het einddoel nul. Ambitieus als altijd, wil Audi een leidende rol vervullen in de zoektocht naar nul emissie. Zo maakt Audi in een eigen fabriek - de eerste ter wereld in zijn soort! - het zogenaamde e-gas: windenergie wordt gebruikt om door middel van elektrolyse water te scheiden in zuurstof en waterstof. Door dit te laten reageren met CO2 ontstaat synthetisch methaangas waarop de Audi A3, A4 en A5 g-tron modellen rijden. De brandstof is door dit proces vrijwel CO2-neutraal. Ook werkt Audi aan zogenaamde e-fuels. Inmiddels is men er al in geslaagd schone, synthetische e-benzine uit biomassa te produceren. Die e-brandstof zal binnenkort leverbaar zijn voor alle tron-modellen, en op de langere termijn voor alle Audi’s. Benieuwd hoe de nabije toekomst volgens Audi eruit ziet? Of zo snel mogelijk een elektrische Audi rijden? Kijk dan op zero.audi.nl/nl