Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Een huis dat meer energie opwekt dan verbruikt: kan dat?

Gebruik de zon als warmtebron en houd de warmte zo goed mogelijk vast: dat is de gedachte achter het Passiefhuis. En nieuw is het niet: het idee gaat al bijna vijftig jaar terug.

CO2-uitstoot terugdringen: wat kunnen we daaraan bijdragen met onze huizen en gebouwen? Meer dan je denkt. Zo zal de snelle opkomst van (goedkope) zonnepanelen ervoor zorgen dat onze huizen schone energiecentrales gaan worden. Bovendien heeft het kabinet besloten dat Nederland versneld ‘van het gas af’ moet, waarmee het duurzaam en energiezuinig maken van huizen en gebouwen hoogste prioriteit heeft. Maar het concept van een huis dat energieneutraal is, of zelfs meer energie genereert dan het verbruikt, is niet nieuw.

Passiefhuis

Al sinds de jaren negentig kennen we het Passiefhuis (afgeleid van het Duitse Passivhaus): een huis waarin warmteverlies tot een minimum wordt beperkt door isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via een ventilatiesysteem. Het idee is heel simpel: gebruik de zon als warmtebron en houd de warmte zo goed mogelijk vast. Immers: warmte die je niet verliest, hoef je niet op te wekken. Een Passiefhuis heeft daardoor geen conventioneel verwarmingssysteem nodig; de energiebehoefte ligt ongeveer vier keer lager dan een gemiddelde woning.

Van idee tot beproefd bouwconcept

Het principe van het Passiefhuis is in de jaren zeventig van de vorige eeuw bedacht door de Zweedse professor Bo Adamson, waarna de Duitse professor Wolfgang Feist het de afgelopen 25 jaar heeft doorontwikkeld tot een beproefd bouwconcept. De natuurkundige Feist werd destijds uitgedaagd door onderzoek waaruit bleek dat sterk geïsoleerde huizen nauwelijks minder energie verbruikten. “Dat is in strijd met de basiswetten van de natuurkunde, dus ik wist zeker dat men iets verkeerd deed,” zegt Feist in verschillende interviews. “Ik maakte er mijn missie van om dit uit te zoeken en vast te stellen wat er nodig was om huizen daadwerkelijk veel minder energie te laten verbruiken.”

Met een haardroger

Warmteverlies zo veel mogelijk te beperken en warmtewinst juist maximaliseren: hoe doe je dat? Onder meer door een gunstige ligging ten opzichte van de zon, een extreem goede isolatie van de buitenmuren en warmteterugwinning via de ventilatielucht. Het mooie is dat je een Passiefhuis een groot deel van het jaar niet actief hoeft te verwarmen. De totale benodigde warmte wordt in die maanden verkregen uit passieve warmtebronnen, zoals de zon, de bodem, de bewoners en apparaten die toch al warmte afgeven. Om de warmtewinst door de zon te optimaliseren, zitten de ramen zoveel mogelijk aan de west-, zuid- en oostgevel, niet aan de noordkant. Daarnaast moet het huis zo compact mogelijk zijn. Dat is ook nog eens goedkoper: minder leidingen, minder gevels en minder dakoppervlak. De warmte wordt vervolgens door een extreem goede isolatie binnenshuis gehouden. Ter illustratie: een Passiefhuis met een oppervlakte van 100 m² zou je kunnen verwarmen met een haardroger!

Door gebruik te maken van energiezuinige elektrische apparaten kun je het resterende energieverbruik nog eens met de helft verminderen. En door een optimale inval van daglicht heb je ook minder kunstlicht nodig. Uiteraard heeft men sinds de jaren negentig de techniek steeds verder verfijnt, en tegenwoordig plaatst men vaak grote aantallen zonnepanelen, waardoor het Passiefhuis zelfs méér energie genereert dan het verbruikt.
Het is dichterbij dan we denken: een toekomst waarin onze comfortabele huizen meer energie produceren dan ze verbruiken, en waarbij onze elektrische auto’s wordt opgeladen door de zonnepanelen op onze daken. Technisch zijn we zover, nu alleen nog dóen.

Voorop op de weg naar zero emission

Met de nieuwste technieken het leven van mensen duurzaam veranderen: daarin herkent Audi zich bij uitstek. Zo neemt Audi de leiding op weg naar emissievrije mobiliteit. Eind 2018 arriveert de eerste 100 procent elektrische Audi in Nederland, de Audi e-tron. Die auto is de eerste van een complete serie vol-elektrische e-tron-modellen. De e-tron met quattro is een elektrische SUV met een puur elektrisch vermogen van 370 kW (500 pk), en een actieradius van meer dan 400 kilometer (volgens de nieuwe, realistische WLTP meetmethode) op een volle lading van het 95 kWh accupakket. Het is bovendien de allereerste auto met de mogelijkheid om te laden met een vermogen van maar liefst 150 kW, waardoor een vrijwel volle accu in een half uur mogelijk is bij een snellaadstation. De Audi e-tron wordt CO2-neutraal geproduceerd in Audi’s fabriek in Brussel. Audi kondigt aan dat het in 2025 zo’n 20 elektrisch aangedreven modellen in het programma zal hebben, waarvan meer dan de helft volledig elektrisch. Om de potentie van elektrische prestaties te onderstrepen, heeft Audi dit seizoen bovendien zijn debuut gemaakt in de Formula E, de eerste raceklasse ter wereld voor puur elektrische formuleauto’s. Benieuwd hoe de nabije toekomst volgens Audi eruit ziet? Of zo snel mogelijk een elektrische Audi rijden? Kijk dan op zero.audi.nl/nl