Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

CO2-uitstoot terugdringen? Eet wat minder vlees!

Wie serieus een bijdrage wil leveren aan zero emission, kan heel dichtbij beginnen: door minder vlees te eten. Dankzij nieuwe initiatieven wordt dat steeds makkelijker.

Het maken van een vliegreis of het rijden in een auto met verbrandingsmotor veroorzaakt de uitstoot van CO2: dat is bekend. Veel minder vaak realiseren we ons hoe vervuilend het eten van vlees is. Een flinke biefstuk staat qua uitstoot al snel gelijk aan een gemiddelde dagelijkse autorit. Hoe komt dat?

Regenwoud sneuvelt voor vee

Om te beginnen: tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt als weiland voor grazende dieren of de teelt van veevoer. In Zuid-Amerika worden miljoenen hectaren regenwoud gekapt voor de teelt van soja of om vee te laten grazen. Nederland importeert deze soja weer om onze eigen veestapel te voeden. Ook importeren we Zuid-Amerikaans rundvlees. Greenpeace stelt dat we het regenwoud letterlijk opeten, en daar zit een kern van waarheid in.

De productie van 1 kilo vlees veroorzaakt 15 kilo CO2-uitstoot: dat zijn cijfers die er niet om liegen

10.000 liter water

De Wereldvoedselorganisatie FAO stelt verder dat de veeteelt verantwoordelijk is voor maar liefst 15 procent van de broeikasgassen die door menselijk handelen wordt uitgestoten. Dat is net zoveel als alle transport bij elkaar! In het dichtbevolkte Nederland, met relatief veel uitstoot door transport en industrie, is het zelfs nog steeds 11 procent. Bovendien gaat circa een kwart van het wereldwijde watergebruik naar de productie van vlees en zuivel. Om 1 kilo vlees te produceren is meer dan 10.000 liter water nodig en wordt 15 kilo CO2 uitgestoten. De wereldwijde consumptie van vlees per persoon zal door de toename van welvaart zelfs sterk toenemen, verwacht de FAO. En dan hebben we het nog niet over de groei van de wereldbevolking. Er moet dus iets gebeuren.

Minderen is onvermijdelijk

Willen we de klimaatdoelen halen, dan moeten we ook hier de weg naar zero emission inzetten. Maar hoe? Hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam Martijn Katan stelt dat het veel efficiënter is als we granen en bonen zelf eten, in plaats van ze eerst aan dieren te geven. Minder vlees eten is onvermijdelijk. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving levert een ‘flexitarisch dieet’ (twee dagen per week geen vlees) al een substantiële bijdrage. Massaal aan de Meatless Monday dus! Als we in 2030 niet meer dan 23 kilo vlees per persoon per jaar eten, en in 2050 iets minder dan 17 kilo, dan halen we de klimaatdoelen uit het Parijsakkoord, dat zich richt op het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5°C. Maar we zitten nu nog op zo’n 75 kilo gemiddeld… Gedragsverandering is een van de moeilijkste dingen die er zijn.

Innovaties maken ‘t makkelijker

Gelukkig nemen verschillende maatschappelijke partijen het initiatief. Zo wordt er door de voedingsindustrie hard gewerkt aan plantaardige vleesvervangers die niet van echt te onderscheiden zijn. En ook de culinaire wereld komt met spannende initiatieven. Met nieuwe technieken zijn smaken te realiseren met veganistische ingrediënten die tot voor kort niet voor mogelijk werden gehouden. Denk aan het Vega Pop Up Restaurant van top-kok Friedjof Kempenaar in Rotterdam. Kempenaar laat zien dat veganistisch koken ook op zéér hoog niveau mogelijk is. Kempenaar: “Zelfs onze wijnen zijn veganistisch, dus er zijn geen dierlijke producten aan te pas gekomen om ze helder te maken. Met onze wijnen en gerechten willen we vleeseters zo ver krijgen dat ze zeggen ‘ik miste het vlees helemaal niet’, dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen.”

Vergelijk het met het rijden in een elektrische auto: je mist het geluid van de motor niet, maar geniet juist van de stilte en de trekkracht. Veranderingen in menselijk gedrag die mogelijk worden gemaakt door nieuwe technologie, kunnen én goed zijn voor de planeet, én nieuwe, positieve sensaties teweegbrengen.

Voorop op de weg naar zero emission

Met de nieuwste technieken het gedrag van mensen duurzaam veranderen, zoals ook de voedingsindustrie doet: daarin herkent Audi zich bij uitstek. Zo neemt Audi de leiding op weg naar emissievrije mobiliteit. Eind 2018 arriveert de eerste 100 procent elektrische Audi in Nederland, de Audi e-tron. Die auto is de eerste van een complete serie vol-elektrische e-tron-modellen. De e-tron met quattro is een elektrische SUV met een puur elektrisch vermogen van 370 kW (500 pk), en een actieradius van meer dan 400 kilometer (volgens de nieuwe, realistische WLTP meetmethode) op een volle lading van het 95 kWh accupakket. Het is bovendien de allereerste auto met de mogelijkheid om te laden met een vermogen van maar liefst 150 kW, waardoor een vrijwel volle accu in een half uur mogelijk is bij een snellaadstation. De Audi e-tron wordt CO2-neutraal geproduceerd in Audi’s fabriek in Brussel. Audi kondigt aan dat het in 2025 zo’n 20 elektrisch aangedreven modellen in het programma zal hebben, waarvan meer dan de helft volledig elektrisch. Om de potentie van elektrische prestaties te onderstrepen, heeft Audi dit seizoen bovendien zijn debuut gemaakt in de Formula E, de eerste raceklasse ter wereld voor puur elektrische formuleauto’s. Benieuwd hoe de nabije toekomst volgens Audi eruit ziet? Of zo snel mogelijk een elektrische Audi rijden? Kijk dan op zero.audi.nl/nl