Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Angelique Laskewitz: ,,Duurzame fondsen doen tegenwoordig niet onder voor andere, of zijn zelfs beter.”
Angelique Laskewitz: ,,Duurzame fondsen doen tegenwoordig niet onder voor andere, of zijn zelfs beter.” Erik Smits/Lumen Photo.
De positieve impact van verantwoord beleggen

‘Wat wil jij stimuleren? Wapens, alcohol, tabak?’

Als kleine belegger kun je veel doen voor een betere wereld. Eén keuze is alles beslissend: aan wie gun je jouw geld? Aan bedrijven die uitbuiten en vervuilen? Of toch liever niet? Angélique Laskewitz van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling over financieel en maatschappelijk rendement.


Het enthousiasme voor duurzaam beleggen groeit. Angélique Laskewitz, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), herkent die trend. Met haar organisatie vertegenwoordigt ze ruim vierhonderd particuliere beleggers en zo’n tachtig grote stakeholders –pensioenfondsen en -federaties, verzekeraars, banken, ngo’s, IUCN, Oxfam en WNF.

Kritische vragen

Dat maakt de VBDO een factor van belang in menig bestuurskamer. “Ik geloof in verandering van binnenuit, onder meer via engagement”, zegt ze. “Wij stellen in aandeelhoudersvergaderingen kritische vragen over thema’s rond milieu, sociale kwesties en governance. Hoe bescherm je je fabriek in Bangladesh én de medewerkers? Hoe maak je de natuur en natuurlijke resources onderdeel van je investeringsbeslissingen? Dat doen we desnoods jaren achtereen. Uiteindelijk zie je altijd dat ze ermee aan de slag gaan.”

Verschil maken

Zulke kleine duwtjes helpen de koers van de tanker te veranderen. Ook particuliere beleggers hebben zo meer invloed dan ze zich vaak realiseren.
Laskewitz: “Wat wil jij met jouw geld stimuleren: wapens, alcohol, tabak, foute vleesindustrie? Door te kiezen voor je eigen investeringsbeliefs maak je het verschil. Zelf zie ik bijvoorbeeld veel heil in de transitie van dierlijke proteïne naar plantaardige voeding. Daarom beleg ik graag in voedselinnovatie.”

Goed rendement

Tips voor beleggers die ‘duurzaam’ willen, heeft Laskewitz ook. “Kijk naar bedrijven die werk maken van mens, natuur en milieu. Stap in een breed duurzaam fonds of kies voor een specifiek thema – zoals water of zonne-energie. Dat gaat prima samen met een goed financieel rendement: duurzame fondsen doen tegenwoordig niet onder voor andere, of zijn zelfs beter.”

Enorme versnelling

Beleggen is een bewuste en verantwoordelijke keuze, vindt ook Bas-Jan Blom, directeur ASN Beleggingsfondsen. Hij is van huis uit biologisch analist, maar werkt al sinds 1984 in beleggingen. “Door te beleggen in een bedrijf, maak je mogelijk wat zij doen. Een aantal jaren geleden was duurzaam beleggen vooral iets voor idealisten. Dat is gekanteld. Duurzaam beleggen maakt een enorme versnelling door, bij particulieren en bij institutionele beleggers.”

Streng selecteren

Blom en zijn collega’s zijn streng bij het selecteren van de fondsen in hun portefeuille. “Wij zijn er voor de mensen die niet willen dat hun euro betrokken is bij foute dingen. Daarom kijken we kritisch aan de poort. Daar valt al ongeveer 80 procent van de bedrijven af. Ook daarna blijven we grondig monitoren. Bij misstanden stappen we desnoods uit.”

Serieus nemen

Om die reden is ASN Bank vorig jaar uit Heineken gestapt. Blom: Vanwege de aanhoudende inzet van minderjarige ‘biermeisjes’ in Afrika voor hun promotie. Inmiddels zijn we zelfs helemaal met alcoholproducenten gestopt. Ook Starbucks hebben we uit onze portefeuille verwijderd, omdat hun dierenwelzijnsbeleid niet op orde was voor de melk die ze gebruiken.
En eind vorig jaar Tesla, vanwege de misstanden in fabrieken en de schendingen van rechten van arbeiders. We zijn relatief klein, maar horen steeds vaker dat bedrijven zulke signalen serieus nemen.”

Principieel rendeert beter

Principieel zijn levert zélfs meer rendement op, stelt Blom. “Duurzame beleggingen scoren inmiddels beter dan niet-duurzame, en die verschillen worden groter. Natuurlijk, door uit te stappen, lever je soms op korte termijn iets in. Maar schandalen leiden voor die bedrijven steeds vaker tot hoge boetes, miljoenenclaims of herstelkosten, en kelderende koersen. Denk aan de sjoemeldieselaffaire: het aandeel Volkswagen verloor in twee dagen 40 procent, beleggers verloren 9 miljard euro.
De negatieve impact van niet-duurzaam werken is enorm toegenomen. Als je niet in zulke bedrijven belegt, zoals de traditionele auto-industrie of fossiele energie, loop je dat soort risico’s veel minder. Wij hebben door de jaren heen het meeste geld verdiend aan bedrijven waar we níet voor hadden gekozen, of waar we vanwege schandalen uit zijn gestapt.”

Grote kansen

Blom ziet voor duurzame beleggers grote kansen. “Als er straks meer CO2-heffingen komen, geeft dat bedrijven die hun emissies al op orde hebben een enorme voorsprong. Specifiek is er nog veel te doen in de energietransitie: schone energie uit zon, wind, water en waterstof. Met impactfondsen in groene energie kun je als belegger heel gericht die ontwikkeling steunen.”

Biodiversiteit

Ook het volgende focusgebied dient zich al aan: biodiversiteit. Blom: “Nu CO2-uitstoot en klimaat breder worden opgepakt, kiezen wij ons volgende doel. We willen dat vanaf 2030 al onze beleggingen een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit.”
Als biologisch analist is hij daarvoor tot op het bot gemotiveerd: “Onze activiteiten als mensheid zijn heel schadelijk voor de biodiversiteit. Dat hebben we ons veel te lang niet gerealiseerd en gebagatelliseerd. Maar juist daar gaat het om: het leven op aarde beschermen! De lat ligt hoog. Maar het moet. En als iets moet, dan kán het uiteindelijk ook.”
Tekst: Leonard van den Berg

Zelf duurzaam beleggen

Als je geld belegt bij ASN Bank doe je dat op een duurzame manier. Zo streef je naar optimaal rendement voor jezelf én voor de wereld. Bij ons beleg je in bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren. En in duurzame beleggingsfondsen waarvan de eerste al in 1993 werd opgericht. Beleggen bij ASN Bank kan snel en gemakkelijk in gang worden gezet, al vanaf 20 euro per maand. Kijk voor meer informatie op asnbank.nl/beleggen.

Let op: de waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Lees de essentiële beleggersinformatie afm.nl/ebi

.